MTK nuhtelee tutkijoita lihansyönnin arvostelusta
MTK:n nautajaosto hermostui Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n Foodweb-hankkeesta, jota on esitelty sanoin ”Auta Itämerta - mieti mitä syöt”.MTK:n nautajaosto toivoo tutkimuslaitokselta ”laaja-alaisempaa terveen järjen mukaista tiedotusta”.
MTT:n koordinoima hanke tuottaa tietoa eri ruokalajien ympäristökuormituksesta. Aluksi on selvitetty ruokaketjun vaikutukset Itämereen.
Itämeren typpi- ja fosforikuormituksesta suurin osa on peräisin alkutuotannosta, tutkijat sanovat. Yli puolet alueen peltoalasta on rehuntuotantoa. Sen aiheuttamat päästöt luetaan lihantuotannon piikkiin.
Suomalaiset voisivat pienentää Itämeren ravinnekuormaa syömällä vähemmän lihaa, Foodweb-tiedotteessa sanotaan.
MTK:n nautajaosto korostaisi naudanlihantuotannon myönteisiä ympäristövaikutuksia. Kymmenet tuhannet nurmihehtaarit pidättävät sen mukaan tehokkaasti ravinteita ja estävät eroosiota.
Foodweb -hankkeen tiedote: http://www.mtt.fi
MTK:n kannanotto: http://www.mtk.fi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

