
Lihakarjatila annostelee viljan siilosta jauhona naudoille
Evijärveläisten veljesten Jaakko ja Ville Latva-Rasulan Linnamaa Oy on Suomessa ensimmäinen lihakarjatila, joka ottaa käyttöönsä Dancornin kuivaavaan siiloon yhdistetyn purku- ja jauhatusautomatiikan.
Linnamaa Oy:n uusi kuivaava siilo ja siihen yhdistetyt laitteistot ovat viimeisiä asennuksia vaille valmiina. Veljekset Ville (vas.) ja Jaakko Latva-Rasula käyvät vielä läpi työaikataulua siiloedustaja Harri Äijön kanssa. Laitteiston periaatetta esitellään myös KoneAgriassa. Kuva: Arto Takalampi
50-kuutioisen kippausmontun suojana on hygieniasyistä pressu, joka vedetään sivuun kippausvaiheessa. Merikontteihin tulevat mylly ja päiväsiilo, taustalla laajennettu nautakasvattamo. Kuva: Arto Takalampi
Ville (vas.) ja Jaakko Latva-Rasulan mukaan kippausmonttu on mitoitettu niin, että täysperävaunullinen viljaa saadaan purettua ilman ylimääräisiä odotteluja. Kuva: Arto TakalampiJaakko ja Ville Latva-Rasula halusivat nopeuttaa ja joustavoittaa viljankäsittelyä osana tilan lihatuotannon kehittämistä, kun eläinmäärä tuplattiin vuosi sitten 900 lihanautaan. Tuotannon laajentamiseen siivitti veljesten vahva usko kotimaisen naudanlihan tulevaisuuteen.
Aiemmin lihakarjan tarvitsema vilja varastoitiin murskesäilöttynä tuubeihin. Tuotannon kasvettua niiden käyttö olisi muodostunut liian työlääksi.
Murskesäilönnän tilalle valittiin kuivaava siilo sekä siihen yhdistetty automaattinen viljan purku- ja jauhatusjärjestelmä, jollaista ei ole aiemmin ollut maito- tai lihakarjatiloilla. Sikatiloilla tämä on jo tuttua.
Laitteistossa spiraalikuljetin vie siilossa kuivatun rehuviljan automaattisesti merikontissa olevaan myllyyn ja jauhosiiloon. Siilosta jauhettu rehuvilja siirretään kaukosäädöllä ruuvilla apevaunuun. Vajaan seitsemän kuution päiväsiiloon mahtuu kerralla 1–2 vuorokauden tarve.
"Järjestelmä otetaan käyttöön täksi ruokintakaudeksi. Siilo on jo täytetty ja jauhatuslaitteisto säiliöineen asennetaan lähiaikoina. Vähentämällä viljan käsittelyn työvaiheita säästetään työtä, tasataan työhuippuja ja parannetaan logistiikkaa", sanoo Jaakko Latva-Rasula.
"Lisäksi rehuviljasta tulee jauhettuna tasalaatuisempaa kuin litistettynä, jossa jäi hävikkinä aina jonkin verran kokonaisia jyviä. Tasalaatuisuuden pitäisi näkyä myös päiväkasvussa, sillä tavoitteenamme on parantaa tuotannon tehokkuutta", sanoo puolestaan Ville Latva-Rasula.
Täysin suljetussa prosessissa myös hygieenisyys paranee. Kippauksen jälkeen seuraavan kerran vilja nähdään jauhona apevaunussa.
Murskesäilöntä teetettiin urakoitsijalla ja tuubit varastoitiin talouskeskukseen asvalttikentälle sekä osin pellolle. Tuubeissa riesana ovat olleet linnut, mutta lisäksi myös peurat.
"Olipa tuubin päällä kerran karhukin", Ville naurahtaa.
Etelä-Pohjanmaalla Kauhavalla ilmenneet lihakarjatilojen naakkaperäiset salmonellatartunnat ovat mietityttäneet myös Latva-Rasuloita.
"Lintujen pääsyn estämiseksi kippausmonttu onkin peitetty pressulla, joka avataan ainoastaan kippauksen yhteydessä", Jaakko sanoo.
Tilalla on käytössä kaikkineen noin 300 hehtaaria peltoa, joka on kokonaan nurmella. Nurmet uudistetaan suojaviljaan, mutta korjataan vihantana säilörehuksi.
Tuotannon laajetessa tilalle palkattiin myös työntekijä. Samoin säilörehun teossa alettiin käyttää aiempaa enemmän urakointipalveluja, kun rehun varastoinnissa ollaan siirtymässä paaleista aumoihin.
Kaikki tarvittava vilja, noin miljoona kiloa, ostetaan lähialueelta ja -pitäjistä.
Tilalle hankittu Dancornin 1,2 miljoonaa viljakiloa vetävä kuivaava siilo on merkkiä maahantuovan ja markkinoivan Lakeuden Siilo Oy:n edustajan Harri Äijön mukaan valmistajan lippulaiva.
"Se on myös ensimmäinen tämän koon siilo Suomessa. Aiemmat suurimmat siilot ovat vetäneet 900 000 kiloa", hän sanoo.
Äijön mukaan tilalla käyttöön otettava, kuivaavaan siiloon perustuva viljankäsittelylaitteisto on kokonaiskustannuksiltaan kilpailukykyinen murskesäilönnän kanssa.
Latva-Rasulat hankkivat suurimman siilon, koska siihen saadaan täytettyä kerralla koko vuoden viljantarve. Rehuvilja tulee sekä märkänä että kuivana eri kokoisissa erissä.
"Nyt viljan vastaanotto yksinkertaistuu ja tulee joustavammaksi, kun kaikki erät voidaan kipata suoraan siiloon. Ruuvit sekoittavat viljalaadut ja -lajit yhdeksi massaksi", Jaakko sanoo.
Kippausmonttu on noin 50-kuutioinen, josta purkain siirtää viljaa 60 tonnia tunnissa. Lähtökohtana on, että täysperävaunu saadaan purettua ilman odottelua.
Linnamaa Oy
- Lihakarjatila, omistajat veljekset Jaakko ja Ville Latva-Rasula.
- Tila erikoistunut lihakarjaan vuonna 1992. Tuotanto tuplattiin 900 nautaan vuosi sitten.
- Veljekset aloittivat tuotannon neljänneksen osuuksillaan vuonna 2006 perustetussa maatalousyhtymässä, vuonna 2009 maatalousyhtymä siirtyi kokonaan heidän nimiinsä.
- Yhtiöitettiin vuonna 2014.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
