Naudanlihaketjussa on tahtoa parantaa tuotannon mainetta
Tämän vuoden Nautaparlamentti toi vahvasti esille, että naudanlihalla on paikkansa ja ala on valmis sitä puolustamaan.
Nautaparlamentti järjestettiin tänä vuonna Tampereella. Suomen Herefor ry järjesti tapahtuman yhteyteen eläinnäyttelyn. Kuva: Rami MarjamäkiTampereella torstaina ja perjantaina kokoontunut Nautaparlamentti 2015 otti kantaa muun muassa naudanlihatuotannon ympäristövaikutuksiin ja puolusti hanakasti naudanlihatuotannon merkitystä ruuantuotannossa.
"Naudanlihantuotannolla on paikkansa nyt ja tulevaisuudessa", vakuutti Pihvikarjakasvattajien liitto ry:n puheenjohtaja Antti Veräväinen avauspuheessaan.
Puolustuskannalle lähdetään tuomalla esiin naudanlihatuotannon vahvuudet.
"Naudat muuttavat lannoitteeksi ja lihaksi ihmisruoaksi kelpaamatonta materiaalia. Ne myös hoitavat maisemointia ja pitävät yllä luonnon monimuotoisuutta. Lisäksi naudanlihatuotannossa ympäri- ja monivuotinen nurmi sitoo hiiltä ja kääntää siten ilmastonmuutosta", tiivisti Baltic Sea Action Groupin Ilkka Herlin torstain esityksessään.
Veräväinen painotti puheessaan, kuinka vahvuuksista puhuminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta ne eivät yleisessä keskustelussa pääsisi unohtumaan. Liha-alan on hänen mukaansa seurattava alan tutkimus- ja kehitystyötä sekä myös pyrittävä soveltamaan viimeisintä tietoa käytännössä. Tilatasolla on toimittava käytännön karjatöissä niin, että tuotanto nauttii lähiympäristön laajaa arvostusta ja luottamusta.
"Kuluttajan hyväksyntä tuotannolle ja tuotteelle on oltava vahva."
Torstaina seminaarissa kuultiin asiaa Itämeren suojelusta, lannan mahdollisuuksista ja kanadalaisesta nurmituotannosta. Perjantaina seminaari jatkui keskustelulla kotimaisen naudanlihan turvallisuudesta ja terveellisyydestä sekä ruokinnan vaikutuksesta naudanlihan laatuun ja terveellisyyteen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

