Luomutilat tyytyväisiä kannattavuuteensa
Luomutilat näkevät taloudellisen kannattavuutensa hyväksi. Monella tilalla kannattavuuden uskotaan paranevan tulevina vuosina.
Pro Agrian tammikuussa teettämässä luomukyselyssä vastanneista luomutiloista 45 prosenttia piti tilansa kannattavuutta tällä hetkellä tyydyttävänä, 31 prosenttia hyvänä ja 5 prosenttia erittäin hyvänä.
Tiloista 44 prosenttia arvioi kannattavuuden säilyvän seuraavan kolmen vuoden aikana ennallaan ja 38 prosenttia arvioi tilansa kannattavuuden paranevan nykyisestä.
Vastanneista yli 40 prosenttia kertoi siirtyneensä tavanomaisesta tuotannosta luomuun paremman kannattavuuden vuoksi.
”Luomutilojen kannattavuusnäkemyksiin vaikuttaa viime vuosien kotimaisen kysynnän vahvistuminen ja luomuhintojen positiivinen kehittyminen. Viljelijöillä on myös uskoa tulevaisuuteen, sillä luomusektorin elintarvikeketjut kertovat positiivisesta kysynnän kasvusta myös tulevaisuudessa”, toteaa Pro Agria Keskusten Liiton luomupalvelujen kehityspäällikkö Marja Suutarla.
Tärkeimpänä kannattavuuden parantamisen keinoina luomutilat pitivät satotasojen nostoa, lisämaan hankintaa sekä yhteistyötä muiden tilojen kanssa.
Tuotannon kehittämisen ja kasvun pahimpina esteinä nähtiin lisämaan oston tai vuokrauksen sekä tuotantopanosten korkeat hinnat. Myös tuotantoehdot ja niihin liittyvä byrokratia nähtiin esteinä.
”Kannattavuuden parantamiskeinoina satotasojen nosto ja yhteistyö muiden tilojen kanssa eivät yleensä vaadi kustannuksia vaan halua ja osaamista”, Suutarla sanoo.
Luomusektorilla yhteistyötä ketjun eri toimijoiden kesken on tehty tiiviisti viime vuodet. Esimerkiksi viljasektorilla viljatuotetarjonta on saatu vastaamaan lähes kotimaan kysyntää.
Tilat kiinnittävät markkinoinnin ja myynnin suunnitteluun entistä enemmän huomiota. Markkinamuutoksia seurataan tarkemmin ja niistä halutaan enemmän tietoa kuin aiemmin.
”Ketjuyhteistyötä pitää jatkaa, sillä kotimaan kysyntä on vain murto-osa viljatuotemarkkinoista, joista pääosa kohdistuu ulkomaille. Viljelijät tarvitsevat tietoa, miten ulkomaan vientikaupoissa on onnistuttu ja mitä viljoja tarvitaan myytyjen tuotteiden valmistukseen”, Suutarla toteaa.
Kyselyyn vastasi 344 luomutilaa eri puolilta Suomea.
TUURE KIVIRANTA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
