Puuta syömällä laihtuu
Puun sidosaineet vähentävät ruoan energia-arvoja.Teknologian tutkimuskeskus VTT :n mukaan puun raaka-aineita voidaan lisätä elintarvikkeisiin ruoan energia-arvojen madaltamiseksi. Puuaineksessa esiintyvät komponentit, kuten ksylaani ja ligniini ovat ravintoarvoiltaan niukkoja, ja niitä voidaan näin ollen soveltaa muun muassa vähäkaloristen elintarvikkeiden kehittämiseen.
Puuperäisiä raaka-aineita on käytetty elintarvikkeissa jo pitkään. Tunnetuin niistä lienee ksylitoli, mutta erityyppisiä puun sidosaineita löytyy muun muassa jäätelöistä, suklaista ja juustoista.
Nyt elintarviketeollisuus on kiinnostunut puiden sidosaineiden käytöstä myös laajemmin. Ne sopivat esimerkiksi jogurttien, sekä leipomo- ja lihatuotteiden laadun parantamiseen.
VTT :n tutkimuksissa havaittiin, että puukomponentit tasoittavat ja pehmentävät jogurttien koostumusta, minkä lisäksi myös rakenteen säilyvyyden huomattiin paranevan.
Koivusta eristettävästä ksylaanista kaavaillaan apua myös ruoansulatusongelmiin. Se pilkkoutuu hitaammin kuin jogurteissa yleisesti käytettävät fruktaanit, ja näin ollen se voi vähentää suolistovaivoja.
Myös paperiteollisuudessa puusta erotettava sidosaine, ligniini, voidaan ottaa elintarviketeollisuudessa hyötykäyttöön. Se edistää emulsioiden, eli veden ja öljyn seosten, sekä vaahtomaisten rakenteiden muodostumista ja niiden kestävyyttä. Näitä ominaisuuksia onkin mahdollista hyödyntää laajalti monenlaisessa elintarvikkeiden laadun parantamisessa ja kehityksessä.
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat

