Aarre: Kanervan kukista saa maukasta likööriä – poimi kesällä sen versoja ja latvoja, talvella varpuja
Kanervan kukkivista latvoista saa muun muassa maukasta likööriä. Muista, että kanervan ja muiden varpukasvien varpujen keruu vaatii maanomistajan luvan. Äläkä sekoita kanervaa kukkakauppojen myrkyllisiin koristekanerviin.Kanerva (Calluna vulgaris) on kaunis metsän varpu. Kanervassa on flavoniglykosidejä, piitä, kalsiumia, arbutiinia, eteeristä öljyä ja parkkiaineita. Kanervasta poimitaan nuoret versot sekä nuppuiset ja kukkivat latvat. Niistä tulee uskomattoman hyvänmakuista teetä, kotikaljaa ja olutta. Kukkivista latvoista saa myös mitä maukkainta likööriä.
Kanervan kukkalatvoja voi käyttää leivonnassa, esimerkiksi ruisleipätaikinan seassa tai pöytämausteena suolan seassa tai sen asemesta.
Talvella kanervasta poimitaan varpuja. Ne antavat makua, kun niiden päällä paistaa leivonnaiset tai uunipaistin. Ne kiedotaan uunipellille seppeleeksi tai asetellaan pellille vierekkäin paistin tai pullan alle pediksi.
Kanervaa voi kokeilla sisäisesti ja ulkoisesti monien vaivojen tukihoitoon. Terveysvaikutteisesti kanervan kukkia ja kukkivia versonlatvoja nautitaan keitteenä.
Sitä käytetään yleisesti rauhoittamaan, tasapainottamaan, rauhallisen unen saamiseen ja stressinpoistoon. Sitä voi myös kokeilla yskään, virtsatievaivoihin ja vatsavaivoja helpottamaan.
Useimmiten kanerva nautitaan teenä noin kolme tuntia ennen nukkumaan menoa. Sitä voi myös kokeilla pidempänä kuurina nesteenpoistoon, virtsatietulehdukseen, verenpainetta nostamaan ja eturauhasvaivoihin. Teetä nautitaan kuurina 1–3 kupillista päivässä, kunnes oireet ovat ohitse, 2–12 viikon ajan yhtäjaksoisesti.
Lue Aarteen jutusta, millaiseen ulkoiseen käyttöön kanerva sopii ja mitä haittoja kanervan nauttimisesta on. Poimi myös talteen reseptit kanervateehen, -likööriin ja -leipään.
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat

