Biokaasulla kohti parempaa ilmastoa
Ismo Saari käsitteli mielipidekirjoituksessaan biokaasun ilmasto- ja ympäristövaikutuksia monipuolisesti (MT 24.3.). Näkemyksiin on helppo yhtyä. Biokaasu, vaikka ei voi olla ainoa ratkaisu maailman pelastamiseksi, voisi oikein hyödynnettynä olla hyvä apu tuota tavoitetta kohti kuljettaessa.
On totta, että esimerkiksi alkutuotannon hallussa olevan raaka-ainepotentiaalin hyödyntäminen yhä suuremmissa megaluokan laitoksissa on logistinen ja taloudellinen mahdottomuus. Sen vuoksi teknologinen kehitys olisikin käännettävä tilakohtaisiin tuotantoyksiköihin ja keskityttävä keinoihin, joilla näin tuotettu kaasu saataisiin sataprosenttisesti liikennekäyttöön.
Tukijärjestelmää tulisi muokata malliin, joka kannustaisi liikennekaasun myymiseen tilan ulkopuolelle.
Jokaisella tilalla ei voi olla tankkauspistettä, mutta jos kaasu voitaisiin jalostaa kuljetus- ja energiatehokkaimpaan muotoon (LBG) jo tuotantopaikassaan, lopputuote voitaisiin siirtää hieman etäämmälle, jolloin se ei olisi niin riippuvainen autokannan alueellisesta kasvutahdista.
Mielestäni muna-kana-ilmiön tuominen keskusteluun on kehityksen jarruttamista.
Yllä mainittua tavoitetta kohti on kuljettu nyt täällä Keski-Pohjanmaalla monta vuotta, ja teknologista kehitystä on suunnattu tilakohtaiseen kaasun nesteytykseen. Teknologinen kehitys mahdollistaa pian laajemman pilottialueen kokeilun. Uusi teknologia sisältää aina suuria taloudellisia riskejä, siksi aluksi tarvitaan suuria panostuksia yhteiskunnalta (vertaa tuulisähkö). Pilottikokeilu soveltuisi erittäin hyvin koronaelvytyspakettiin sisältyvän vihreän siirtymän rahoituksen piiriin.
Tavoitteenamme on luoda malli, jossa kaasu jalostetaan lopputuotteeksi jo tilalla ja keräillään maidon tavoin säiliöautokeräilynä. Habitus-hanke pyrkii lisäksi ratkaisemaan myös muita, nimenomaan hajautetun biokaasutuotannon ongelmia.
Kaikenkokoisia biokaasulaitoksia tarvitaan, mutta tuleva kehitystarve painottuu tilakohtaisiin yksiköihin, joiden kustannustehokkuudessa olisi vielä parantamisen varaa.
Veijo Hernesniemi
maitotilayrittäjä, Kannus
Ageragas Innovation Oy
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
