Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Juhlasta juhlaan

    Omakotitalon entisessä valokuvausstudiossa on nykyään toimiva pitokeittiö.
    Omakotitalon entisessä valokuvausstudiossa on nykyään toimiva pitokeittiö. 
    Tarjoilut valmistuvat käsityönä.
    Tarjoilut valmistuvat käsityönä. 
    Asiakkaan pyynnöstä Hannele Haataja kattaa myös pöydän.
    Asiakkaan pyynnöstä Hannele Haataja kattaa myös pöydän. 
    Hannele Haatajan bravuuri on marenkikakku, jota hän on valmistanut kymmeniin juhliin. Resepti on salaisuus.
    Hannele Haatajan bravuuri on marenkikakku, jota hän on valmistanut kymmeniin juhliin. Resepti on salaisuus. 

    Hannele Haataja kulkee juhlasta juhlaan, mutta ehtii harvoin juhlia. Hän tekee juhlan.

    Hannelen Pitopalvelu Luopioisissa syntyi nelisen vuotta sitten, kun Hannele ja Kimmo Haataja muuttivat Kimmon kotitaloon ja pistivät pystyyn yhteisen yrityksen. Kimmo ajaa taksia ja Hannele järjestää pitoja.

    Aiemmin Haatajat pitivät Aitoossa baaria. Pitopalvelu oli muhinut Hannelen ajatuksissa jo kauan, mutta baarin pitämisen ohella se oli liian raskasta. Kun baari saatiin myydyksi, Hannele meni Kangasalan ammattikouluun opiskelemaan leipuri-kondiittoriksi. Koska hän oli jo alalla, koulutus kesti vain vuoden.

    ”Kakut ovat aina olleet haaveenani. Olen sairastanut nivelreumaa kaksikymmentä vuotta ja ajattelen, että kun en enää jaksa roudata astioita, rupean tekemään pelkästään kakkuja”, Hannele kertoo.

    ”Nyt uskallan tehdä vaikka minkälaisia kakkuja, kun tiedän, miten massat käyttäytyvät. Ettei illalla tehty kuorrutus ole aamulla ihan levähtänyt.”

    Kameroiden tilalle keittiö

    Haatajien talo näyttää tavalliselta omakotitalolta, mutta kätkee sisäänsä pienen laitoskeittiön. Kimmon isän entiseen valokuvaushuoneeseen remontoitiin tilat pitopalvelulle.

    ”Meillä oli hyvä tuuri, kun saimme ostaa käytetyt koneet Pälkäneen kunnalta. Ne ovat parempia kuin uudet”, Hannele kehuu.

    Pitopalvelulla on oma sisäänkäynti, jonka eteen saa kätevästi auton pakkaamista varten.

    Hannelella on vahva keittiötausta. Hän lähti jo 13-vuotiaana yksin Joensuusta Aitoon kotitalouskeskikouluun ja opiskeli sen jälkeen suurtalouden ammattilaiseksi. Suurtaloushommissa vierähti vuosia, ensin Joensuussa, sitten Espoossa.

    Paras tarjous voittaa

    Hannelen Pitopalvelun maine on kiirinyt niin, että tulevan kesän viikonloput on jo varattu. Kevät ja kesä ovatkin kiireisintä aikaa, kun on paljon häitä ja valmistujaisia. Hautajaiset työllistävät ympäri vuoden.

    Tavallinen perheenemäntä hermoilee tarjottavien kanssa viikkoja ennen juhlaa, mutta Hannele aloittaa valmistelut samalla viikolla ja edellisenä päivänä. ”Teen yleensä pitkän päivän yöhön asti ennen juhlapäivää. Isoihin juhliin otan apulaisia pilkkomaan salaattia, täyttämään kakkuja ja leikkaamaan lihoja.”

    Suurin osa asiakkaista kysyy Hannelelta ehdotuksia, ja niiden perusteella tarjottavat suunnitellaan yhdessä. Lähes kaikki pyytävät nykyisin tarjouksia parista, kolmesta paikasta.

    ”Runsas menu, jossa on kalat, neljä salaattia, pari lihaa, lämpimät lisäkkeet, juomat, kakku ja kahvi, maksaa 28 euroa hengeltä. Siihen kuuluvat tarjoilu ja servetit sekä astiat, jotka vuokraan maa- ja kotitalousnaisilta. Se on halpa hinta, mutta joillekin liian kallis”, Hannele hymyilee.

    Ruoka ei saa loppua

    Hannele valmistaa tarjottavaa niin paljon, että sitä varmasti riittää kaikille. ”Laitan vaihtoehtoja. Jos joku loppuu, toista riittää vielä. Kaikkein vaikeinta on arvioida savulohen menekkiä. Jotkut vetävät sitä kaksin käsin, joskus sitä menee vähän.”

    Juhlien tarjottava on muuttunut salaattipitoisemmaksi. ”Ei enää soosia ja pernaa ja laatikoita, niin kuin täällä tavataan sanoa. Mutta jos on vanhoja ihmisiä vieraina, niin makaronilaatikkoa pitää olla, vaikka sitä menisikin vain vähän.”

    Hannele on havainnut, että kaupunkilaiset tilaavat erilaista ruokaa ja syövät paljon vähemmän kuin maalaiset. Pitopalvelu saatetaan varata vaikkapa laskettelukeskuksen lomamökkiin, kun halutaan viettää helppoa lomaa, mutta kuitenkin syödä hyvin.

    Ideoita Hannele etsii internetistä ja ruoka- ja sisustuslehdistä. Fantasiakakuista hän on erityisen innostunut.

    ”Kuljetusliike Kangasalta halusi kakun päälle pienen Scania-rekan. Ajattelin, että siihen en pysty. Autosta tuli kyllä ihan näköinen, mutta kumit oli lytyssä. Sanoin vain, että auto oli ajanut kuoppaan, missä oli menny renkaat puhki.”