Kestävä kehitys tukee maidontuotantoa
Suomalainen maanviljelijä on moniosaaja ja vastuullinen tuottaja.Yhä useammin ja äänekkäämmin eläintuotannolta vaaditaan kestävyyttä. Yleensä vaatimukset johdetaan tulevaisuudenkuvasta, jonka mukaan vuonna 2050 maailmassa on noin 9 miljardia ihmistä, jotka tarvitsevat 70 prosenttia nykyistä enemmän eläinproteiinia.
Lähtökohtana on myös arvio siitä, että eläintuotanto tuottaa 14,5 prosenttia kaikista ihmisen tuottamista kasvihuonekaasuista.
Maataloustuotannon kestävyydestä puhuttaessa erotetaan kolme osa-aluetta – ympäristöllinen, sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys. Kaikilla näillä osa-alueilla suomalaiset maidontuottajat tekevät hyvää työtä.
Ravintoaineiden hyväksikäyttö on tehokkainta silloin, kun lehmä tuottaa paljon maitoa ja saa juuri tarpeidensa mukaisen määrän ravintoaineita – ei liikaa eikä liian vähän. Silloin myös ympäristöä kuormittavat päästöt ovat pienimmät tuotettua maitolitraa kohti. Tämä on myös lehmän terveyden kannalta hyvä tilanne. Kun eläimet pysyvät terveinä, tarvitaan vähemmän lääkitystä, mikä sekin on ympäristön kannalta hyvä asia.
Lehmiä syytetään siitä, että ne tuottavat runsaasti metaania. Rehua sulattaessaan märehtijät väistämättä tuottavat metaania. Usein unohdetaan, että märehtijät pystyvät muuttamaan nurmen ihmiselle arvokkaaksi ravinnoksi. Myös valtava määrä elintarviketeollisuuden sivujakeita, joita ei pystytä hyödyntämään ihmisravintona, käytetään lehmien rehuna.
Myös muilla rehuvalinnoilla on vaikutusta tuotannon kestävyyteen. Voidaan esimerkiksi valita soija- ja rypsirouheen välillä.
Viimeaikaiset tutkimukset vahvistavat käytännössä havaitun tosiasian – rypsi rouhe lypsättää paremmin kuin soijarouhe.
Lannan käsittelymenetelmillä on myös vaikutusta ympäristölliseen kestävyyteen. Lanta on lannoite sellaisenaan, mutta lantaa fraktioimalla sen käsiteltävyyttä voidaan parantaa. Lanta on myös oiva biokaasun lähde.
Suomalainen viljelijä on monien tavoitteiden ristipaineessa. Pitäisi pystyä laajentamaan ja tehostamaan tuotantoa samalla varmistuen siitä, että toiminta on tukiehtojen mukaista.
Tällä hetkellä Euroopan yhteistä maatalouspolitiikkaa ollaan uudistamassa. Toivoa sopii, että uudistukset yksinkertaistavat tukipolitiikka eivätkä ainakaan tuo viljelijöille lisäkuormaa.
Ratkaisujen pitäisi olla sellaisia, että niiden avulla saataisiin maatalouteen ja maaseudulle lisäpuhtia, ja myös taloudellista kannattavuutta. Lisäksi niiden tulisi mahdollistaa pitkäjänteinen suunnittelu ja sitä kautta investoinnit.
Suomalainen maanviljelijä on moniosaaja ja vastuullinen tuottaja. Hän toimii kuluttajan, mutta viime kädessä luonnon ehdoilla.
Suuren yleisön tietoisuus maataloudesta ja maatalouden tuotantomenetelmistä on yhä ohuempaa. Tästä syystä viljelijöiden omat toimenpiteet, jotka tuovat tuotantoa lähemmäksi kuluttajaa, ovat tervetulleita.
Ympäristöllisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden lisäksi olisi syytä pohtia myös ruoantuotannon yhteiskunnallista kestävyyttä. Maataloustuotannon ja sen jatkeena olevan elintarviketeollisuuden yhteiskunnallinen merkitys näkyy elintarvikeketjun työpaikkoina ja maaseudun elinvoimaisuutena.
Aivan oma lukunsa on huoltovarmuus. Maailman näkymät ovat kehittyneet sellaiseen suuntaan, että ruuantuotannon omavaraisuudesta on huolehdittava.
Maatalouden eri työvaiheissa tarvitaan paljon tietoa. Tietoa myös muodostuu runsaasti, mutta sen pitäisi olla nykyistä vapaammin käytössä, jolloin koko ketju hyötyisi siitä. Digitaalisten ratkaisujen avulla eri tuotantoprosesseissa muodostunutta tietoa voidaan kerätä ja yhdistää ja siten tuottaa lisäymmärrystä tuotannon kehittämiseksi ja mahdollisten pullonkaulojen poistamiseksi.
Myös tuotteiden jäljitettävyys pystytään dokumentoimaan entistä paremmin.
Uusiin teknologioihin ja tutkimuksiin pohjautuviin innovaatioihin kannattaa panostaa, sillä suomalainen elintarviketuotanto on kovassa kansainvälisessä puristuksessa. Joudumme kilpailemaan tuotanto-olosuhteiltaan meitä edullisempien maiden kanssa vapailla markkinoilla.
Vapaat markkinat ovat suomalaiselle maataloustuotannolle ja jalostetuille elintarvikkeille myös mahdollisuus.
Kuten olemme nähneet, rajojen sulkeminen aiheuttaa markkinahäiriön, joka valitettavasti näkyy koko elintarvikeketjun toimijoiden tuloksessa eikä vähiten maataloustuottajan.
Ilmo Aronen
Tutkimusjohtaja
Raisioagro Oy
Dosentti
Helsingin yliopisto
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
