Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Helpommalla hienoa

    Hevoskakku kertoo mistä päivänsankari Oona Härkälä tykkää.
    Hevoskakku kertoo mistä päivänsankari Oona Härkälä tykkää. 
    Valmispatongista syntyvät näppärät pikkupizzat. Etualalla kasvispiirakkaa.
    Valmispatongista syntyvät näppärät pikkupizzat. Etualalla kasvispiirakkaa. 
    Jaakko ja Tiiti Härkälän kuopuksen Oonan synttäreitä juhlittiin hevosteemalla. Lahjapaketeistakin paljastui ratsastustarvikkeita.
    Jaakko ja Tiiti Härkälän kuopuksen Oonan synttäreitä juhlittiin hevosteemalla. Lahjapaketeistakin paljastui ratsastustarvikkeita. 

    Kun tilaa tarjoilut pitopalvelusta, pääsee paljon helpommalla ja saa, mitä haluaa, perustelee luopiolainen Tiiti Härkälä.

    TEKSTI: Riitta Mustonen KUVAT: Marjaana Malkamäki

    Rieskarullat

    Tällä kertaa Tiiti Härkälä tilasi tarjoilut Oona-tyttären 7-vuotissynttäreille. Äiti ja tytär samoin kuin 9-vuotias isoveli Leevi harrastavat ratsastamista. Niinpä Oonalle tilattiin Hannele Haatajalta hevoskakku.

    ”Hannele handlaa homman. Kun häneltä tilaa teemakakun, hän käyttää itse päätään ja kakusta tulee niin loistava ja ihana, ettei sitä meinaa raaskia syödä”, Härkälä hehkuttaa.

    Härkälä halusi lastenkutsuihin hyvät tarjoilut, mutta koska hän työskentelee päivät kehitysvammaisten ryhmänohjaajana ja opiskelee lisäksi lähihoitajaksi, niin oma aika ei riitä juhlien järjestämiseen.

    Juhliin on kutsuttu isovanhemmat ja kummit, ja kaikkiaan juhlaväkeä on tulossa lähes parikymmentä henkeä. Härkälä ei pidä pitopalvelua kalliina, sillä hinta-laatusuhde on kohdallaan ja palvelu on joustavaa.

    ”Olen jo sopinut tilauksen elokuulle, kun Leevi täyttää kymmenen vuotta.”

    Hannele Haataja suunnitteli Oonan juhliin suolaisiksi tarjottaviksi rieskarullia, bruchetta-leipäsiä, salaattia, juustokakkua ja hevosenpääkakun. Näillä ohjeilla valmistat juhlan noin 20 hengelle.

    Tomaattileipäset

    • 7 kpl isoja, ohuita rieskoja

    (esim. Fazerin täysjyvärullarieska)

    Täyte:

    • 300 g ohutta kinkkusuikaletta tai rouhetta

    • 2 dl kermaviiliä

    • 1 putkilo kevytmajoneesia

    • 2 rkl sinappikurkkusalaattia

    • pieni jäävuorisalaatti suikaleina

    • sitruunapippuria

    Koristeluun:

    • kurkkuviipaleita

    • cocktailtikkuja

    Sekoita ainekset keskenään, maista ja mausta oman mielen mukaan.

    Levitä sopiva määrä täytettä rieskalle ja pyöritä tiukaksi rullaksi. Anna rullien vetäytyä kylmässä kelmulla suojattuna ennen leikkaamista.

    Leikkaa pötköstä noin 2 sentin pituisia paloja. Pistä kurkusta tehty purje ensin tikkuun ja paina tikku rieskanpalaan.

    Pikkupizzat

    • 1 esipaistettu patonki

    • pussi mozzarellaraastetta

    Täyte:

    • 10 tomaattia kaltattuna, siemenet poistettuna ja kuutioituna

    • 1 rkl vihreää pestoa

    • 2 valkosipulinkynttä

    • nippu basilikaa hienonnettuna

    • suolaa ja mustapippuria

    Sekoita täytteen ainekset keskenään, maista ja mausta lisää tarvittaessa.

    Leikkaa patonki vinosti noin 1 sentin paksuisiin paloihin. Voitele palat molemmin puolin oliiviöljyllä, epätarkasti, ettei tule liikaa öljyä, ja laita palat pellille ripirinnan, muista leivinpaperi.

    Nostele tomaattitäyte palojen päälle ja ripottele lopuksi mozzarellaraaste leipien päälle. Muukin juusto käy, mutta mozzarella on parasta näihin leipäsiin.

    Paista uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia. Jos pinta ei saa riittävästi väriä, laita hetkeksi ylälämpö.

    Kasvispiiras

    • 1 esipaistettu patonki

    • 1 purkki ananasta (paloja tai murskaa)

    • juustoraastetta

    Täyte:

    • 400 g naudan jauhelihaa

    • 2 valkosipulinkynttä

    • 1 sipuli

    • suolaa ja sitruunapippuria

    • 1–2 tl Pirkka-arrabbiatapestoa (kannattaa kokeilla myös keittojen mausteeksi, antaa mukavaa potkua)

    Ruskista jauheliha ja sipulit, lisää muut ainekset, maista ja mausta lisää tarvittaessa.

    Voit lisätä oman maun mukaan osaan tonnikalaa, pekonia tai poroa, mutta vähennä sitten jauhelihan määrää.

    Valmista samoin kuin tomaattileipäset yllä.

    Hevosenpääkakku

    Taikina:

    • 250 g voita

    • 250 g maitorahkaa

    • 5dl vehnäjauhoja

    • 1tl suolaa

    • 1tl leivinjauhetta

    • ripaus paprikajauhetta

    Täyte:

    • 600 g kasvissuikaletta

    • 1 iso paprika

    • 1/2 purjoa

    • 3 valkosipulinkynttä

    • 1 iso sipuli

    • persiljaa

    • suolaa, sitruunapippuria ja rakuunaa

    Pinnalle:

    • 250 g rahkaa

    • 4 dl kermaa

    • 6 kananmunaa

    • Aura-murua

    • juustoraastetta

    Pehmitä voi ja sekoita joukkoon rahka. Sekoita joukkoon muut aineet, mutta älä vaivaa liikaa.

    Painele taikina leivinpaperin päälle pellille ja nostele myös hiukan reunoille.

    Laita paistinpannulle öljyä ja ota sipuliin vähän väriä, lisää muut ainekset. Mausta seosta oman makusi mukaan ja kaada täyte piirakkataikinan päälle.

    Sekoita rahka, kerma ja kananmunat keskenään, mausta suolalla ja pippurilla tarpeen mukaan.

    Valuta seos vihannesten päälle tasaisesti. Ripottele pinnalle Aura-murua ja juustoraastetta.

    Paista 225 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen ja munaseos hyytynyt.

    Voit käyttää kasvisten tilalla tai osana kukka- tai parsakaalia, kinkkua, broileria, poroa tms.

    Hevosenpääkakkuun tarvitaan täytetty sokerikakkupohja, joka päällystetään kreemillä, ettei kuorrutteeksi tuleva marsipaanimassa ala hikoilla, vaan pysyy kuivana.

    Sokerikakkupohja:

    Mittaa tilavuudeltaan saman verran kaikkia: 7 munaa, sokeria, vehnäjauhoja. Sekoita vehnäjauhoihin 1/2 tl leivinjauhetta.

    Riko munat kulhoon ja vatkaa sokerin kanssa vaahdoksi. Lisää jauhot kevyesti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa noin puoli tuntia.

    Kun pohja on jäähtynyt, leikkaa se kolmeen osaan ja kostuta osat maidolla. Täytä pohja oman mieltymyksen mukaan, esimerkiksi mansikkahillolla, kermavaahdolla, pakastemansikan ja banaanin viipaleilla.

    Muotoile kakusta hevosenpää ja käytä ylijäävät palat pään päälle.

    Kreemi:

    • 250 g laktoositonta margariinia

    • 100 g sokeria

    • 1 dl vettä

    • vaniljasokeria

    Laita rasva pyörimään yleiskoneeseen. Kiehauta 1/2 dl vettä, liuota siihen sokeri ja lisää loppu vesi kylmänä joukkoon. Valuta sokerivesi rasvan sekaan ohuena nauhana.

    Anna vatkautua vaaleaksi. Lopuksi voit maustaa kreemin vaniljasokerilla.

    Päällystä hevosenpää kreemillä.

    Koristelu:

    Kauli valmis marsipaani- tai vaahtokarkkimassa tasaiseksi levyksi tomusokerin avulla. Nosta se pään päälle, tasoittele ja leikkaa ylimääräinen massa reunoilta pois.

    Koristele ja muotoile mielesi mukaan.

    Marja-juustokakku

    Pohja:

    • 200 g digestivekeksejä

    • 80 g voita sulatettuna

    Täyte:

    • 4 dl vispikermaa

    • 400 g maustamatonta tuorejuustoa

    • 1 dl sokeria

    • 1 rkl vaniljasokeria

    • 6 liivatelehteä + 2 rkl sitruunamehua

    Päälle:

    • 500 g mansikoita, vadelmia tai muita marjoja tai hedelmiä

    • mehua + hyytelösokeri

    Murskaa keksit muruiksi esimerkiksi laittamalla ne vahvaan pakastepussiin ja kaulitsemalla päältä.

    Sulata voi ja kaada se pussiin. Puristele pussin ulkopuolelta niin, että ainekset sekoittuvat. Kaada seos leivinpaperilla vuoratun, halkisijaltaan 24–25 sentin irtopohjavuokaan. Taputa seos tasaiseksi pohjalle.

    Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto ja sokerit. Kuumenna sitruunamehu mikrossa. Purista liivatelehdistä kylmä vesi pois ja liuota ne kuumaan sitruunamehuun. Kaada liuos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.

    Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä yön yli jääkaapissa tai jos aikaa on vähän, niin pakastimessa.

    Laita marjat hyytyneen täytteen päälle. Kuumenna mehu kattilassa ja lisää hyytelösokeria pakkauksen ohjeen mukaan. Sivele marjojen pinta hyytelösokeriliuoksella.