Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Kainuun herkut uunista ulos

    Kainuulainen kalakukko on useimmiten päältä avoin.
    Kainuulainen kalakukko on useimmiten päältä avoin. 
    Rönttönen on makea piiras, jonka täytteenä on perunaa ja puolukkaa.
    Rönttönen on makea piiras, jonka täytteenä on perunaa ja puolukkaa. 
    Marjapiirakan tekee meheväksi vaniljatäyte.
    Marjapiirakan tekee meheväksi vaniljatäyte. 

    Kainuulaisessa leipomossa pääsee nauttimaan paikallisista herkuista. Näillä ohjeilla voit kokeilla niitä myös kotona.

    TEKSTI: Riitta Mustonen KUVAT: Jaakko Martikainen

    Kainuun Kalatuotteen toimitusjohtaja Timo Matero on leiponut kukon jos toisenkin. Kainuulainen avokukko on helpompi valmistaa kuin savolainen serkkunsa umpikukko ja raaka-aineet ovat yksinkertaiset: jauhoja, muikkuja, suolaa ja voita.

    Kaesan kotileipomo leipoo rönttösiä perinteiseen tapaan. Rönttösten teko onnistuu kotonakin, kunhan varaat siihen tarpeeksi aikaa. Täyte vaatii tuntien imellyttämisen.

    Pullaa leivotaan myös Kainuussa, mutta leipomo Pekka Heikkinen saa pullan maistumaan vielä makeammalta, kun siihen lisätään vaniljakreemitäyte ja herkku kruunataan marjoilla.

    Muikkukukko

    Kuoritaikina:

    • 3 dl vettä

    • 1 dl vehnäjauhoja

    • 1 rkl suolaa

    • 3-4 dl ruisjauhoja

    Täyte:

    • 500 g muikkuja

    • 2 tl suolaa

    • voita

    Tee tiivis taikina. Huuhtele puhkotut muikut ja valuta lävikössä hyvin. Suolaa kalat. Kauli taikina noin yhden sentin paksuiseksi levyksi.

    Kuivaa muikut ja asettele ne taikinalle limittäin niin, että reunoille jää noin kolme senttiä vapaata tilaa. Muikut tulisi asetella niin, että päät ja pyrstöt peittyvät.

    Mikäli haluat kauniimman pinnan, ripottele muikkujen pinnalle ruisjauhoja. Käännä taikinan reunat sisäänpäin ja kostuta hiukan reunoja vedellä tasaisemman lopputuloksen saamiseksi.

    Paista kukkoa 250 asteessa 20 minuuttia ja sen jälkeen 175 asteessa noin tunti.

    Voitele kukon reunat voilla ja laita kukon päälle muutama voinokare. Kääri kukko voipaperiin ja anna sen hautua liinan alla.

    Rönttöset

    (noin 24 kpl)

    Kuori:

    • 3 dl kylmää vettä

    • 2 tl suolaa

    • 3 dl vehnäjauhoja ja 4 dl ruisjauhoja (tai 7 dl ruisjauhoja)

    Marjaseos eli röppö:

    • 1 kg jauhoisia perunoita

    • 2 dl ruisjauhoja

    • 1 rkl sokeria

    • 1/2 tl suolaa

    • 2–3 dl puolukkasurvosta

    Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Survo lämpimät perunat ja sekoita niihin ruisjauhot. Ripottele seoksen päälle jauhoja, peitä astia kannella ja jätä huoneenlämpöön imeltymään 3–4 tunniksi. Hämmennä seosta silloin tällöin.

    Mausta imeltynyt seos suolalla, ja lisää sokeroitu puolukkasurvos. Anna seoksen muhia puoli tuntia.

    Sekoita kuoren ainekset keskenään ja alusta taikinaksi. Jaa taikina 24 osaan, ja kauli osat ohuiksi pyöreiksi kuoriksi (halkaisija 15–20 cm).

    Lotkauta taikinakuoren päälle peruna-puolukkaseosta ja rypytä reunat karjalanpiirakan tavoin.

    Paista rönttösiä 250-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Kopostele ovatko kypsiä.

    Voitele rönttöset voisulalla ja jäähdytä hiukan ennen tarjoilua.

    Pullapohjaiset marjapiirakat

    • 5 dl maitoa

    • 50 g hiivaa

    • 2 dl sokeria

    • 150 g voita

    • 1 tl suolaa

    • (1 rkl kardemummaa)

    • 1 kananmuna

    • n. 15 dl vehnäjauhoja

    Voiteluun:

    • 1 kananmuna

    Täyte:

    • paistonkestävää marmeladia

    tai vaniljakreemiä (löytyy kaupasta jauheena, tee täytettä varten melko paksu kreemi)

    Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon.

    Vatkaa munan rakenne rikki ja sekoita maidon joukkoon. Lisää suola ja sokeri. Lisää jauhot vähitellen samalla vaivaten taikinaa.

    Alusta lopuksi taikinaan pehmeä voi ja vaivaa niin, että taikina irtoaa kulhon reunoista.

    Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa noin puoli tuntia.

    Leivo taikinasta pyöreitä pullia ja kohota ne liinan alla (noin 30–45 min).

    Paina lasin pohjalla jokaiseen pullaan syvennys niin, että taikina painuu keskeltä ja on reunoista koholla. Voitele koholla olevat reunat munalla.

    Täytä keskiosa paistonkestävällä vaniljakreemillä tai marmeladilla.

    Paista uunin keskiosassa noin 15 minuuttia 225 asteessa, kunnes piirakat ovat kullanruskeita.

    Voit paiston jälkeen lisätä vaniljakreemin tai marmeladin päälle marjoja tai hedelmiä.

    Marjoihin saa kauniin kiillon hyytelösokerilla (ohje pakkauksessa).