Lukijalta: Kummallisia väitteitä Puolan nautatuotannosta
Puolalaiset lihatalot ovat onnistuneet luomaan kannattavaa tuotantoa hakemalla lisäarvoa vientimarkkinoilta, kirjoittaa MTK:n asiantuntija Juho Kyntäjä.Uutisoinnissa elävien nautojen viennistä on esiintynyt joitakin kummallisia ja virheellisiä väitteitä Puolasta ja sen nautatuotannosta. Puolan tuotanto- ja vientitilastot vuodelta 2024 kertovat toisenlaista tarinaa.
Puolassa, kuten Suomessakin, pääosa naudanlihasta tulee lypsykarjoissa syntyneistä vasikoista. Emolehmiin perustuva tuotanto on kuitenkin viime aikoina kasvanut, ja lisäksi liharotu- ja risteytysvasikoita on ostettu joukoittain Puolaan kasvamaan lähinnä Tšekistä, Slovakiasta ja Baltian maista, ja nyt siis viime aikoina myös joitakin Suomesta.
Elävien eläinten vienti Puolasta on ollut arvokkaiden jalostuseläinten vientiä yli 2 000 euron keskihinnalla. Italiaan on lisäksi viety kasvamaan 28 000 lypsyrotuista vasikkaa. Elävien eläinten vienti teuraaksi muihin maihin on marginaalista (noin 700 nautaa Bosniaan).
Kotimaan kysyntä kattaa vain 25 prosenttia Puolan 600 miljoonan kilon naudanlihantuotannosta, joka suuntautuukin pääasiassa vientimarkkinoille. Eniten puolalaista naudanlihaa ostetaan Italiaan, Saksaan, Turkkiin, Espanjaan, Alankomaihin ja Ranskaan. Noin 80 prosenttia viennistä suuntautuu EU-sisämarkkinoille, jotka olisivat ihan samalla lailla auki suomalaisenkin lihan vientiponnisteluille.
Lisäarvoa vientimarkkinoilta hakemalla puolalaiset lihatalot ovat onnistuneet luomaan kannattavaa tuotantoa, jossa tuottajalle maksetaan tällä hetkellä noin 25 prosenttia Suomen tasoa suurempaa hintaa sonninlihakilosta.
Juho Kyntäjä
asiantuntija, liha
MTK
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat










