Maitoko vaarallista?
Olen 74-vuotias emäntä ja kasvanut maatalossa ja lypsänyt lehmiä 52 vuotta. Joka päivä 68 vuotta olen juonut käsittelemätöntä lehmän maitoa. Koskaan en ole tullut lehmänmaidosta kipeäksi.
Hyvän maidon tuottamisen edellytys on terve lehmä, terve lypsäjä (ei tartuntatautia), hyvät rehut ja puhdas vesi, huolellinen maidon lypsy, käsittelypuhdistus, jäähdytys ja säilytys kylmässä.
Kaupan maito on huonommin vatsassa sulavaa, tulee ilmavaivoja ynnä muuta sellaista. Siksi ostan luomumaitoa, jota ei ole liikaa käsitelty vain pastöroitu.
Miksi tavallista maitoa ei myydä ilman homogenointia? Taitaa syynä olla kaupan ahneus. Ei vastalypsetty maito ole raakaa vaan parasta, mutta nykyaika on tehnyt kaiken niin monimutkaiseksi.
Muuten Suomi taitaa johtaa maailmassa maidon pilaamista liian monella käsittelyllä. Amerikassa kuulemma myydään kaupassa vain kahta erilaista maitoa.
Maidon ravintoarvo on aivan ylivoimainen. Sillä kasvaa lapsi ja eläimen vasikka.
Marjatta Flinkman
emäntä
Orimattila
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
