Onko joulupöydässäsi kotimaista ruokaa?
Suomessa havahduttiin marraskuussa Finnwatchin raporttiin thaimaalaisesta riistobroilerista. Lokakuussa European Medicines Agencyn julkaiseman tilaston mukaan Italiassa tuotantoeläin saa 12 kertaa enemmän antibiootteja kuin suomalainen kotieläin. Samaan aikaan antibiooteille vastustuskykyiset superbakteerit aiheuttavat maailmalla yhä suuremman terveysriskin.
Suomalaisen maataloustuotannon puolesta puhuu niin elintarviketurvallisuus kuin hyvinvointikin. Siitä huolimatta tänäkin jouluna maakuntaamme virtaa tonneittain ruokaa ulkomailta – kun kerran halvalla saa.
Suomalainen maataloustuotanto on kansainvälisesti tunnettu korkeista laatukriteereistään. Meillä siat saavat pitää saparonsa, lehmät häntänsä ja kanat nokkansa.
Salmonellavapaus on koko elintarvikeketjun yhteinen voimannäyte. Säilyttääksemme antibiootit toimintakykyisinä sekä eläin- että ihmiskunnan terveydenhuollossa, tuotantoeläimiä lääkitään vain tarpeeseen – ei varmuuden vuoksi. Näissä tavoitteissa onnistuaksemme hygieniatason on oltava korkealla.
Elintarviketurvallisuudella on kuitenkin hintansa. Tällä tuotantomallilla emme pysty vastaamaan siihen hintakilpailuun, johon maailmanmarkkinat meitä yrittävät painostaa.
Emme ole kuitenkaan valmiita tinkimään korkeasta elintarviketurvallisuudesta ja eläinten hyvinvoinnista, vaikka se voisikin parantaa kilpailuasemia halpatuotantomaihin nähden.
Ole mukana turvaamassa tuotantomme tulevaisuus ja maakuntamme yli 20 000 elintarvikeketjun työpaikkaa. Valitse joulupöytääsi turvallista kotimaista ruokaa ja joulupaketteihin kotimaista työtä!
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
