Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Broileria à la Talo

    Broileri rucolapedillä maistuu alkuruokana tai kevyenä pääruokana.
    Broileri rucolapedillä maistuu alkuruokana tai kevyenä pääruokana. 
    Petri ja Laura Yli-Soini kokkaavat mielellään. Kustaa-poika avustaa.
    Petri ja Laura Yli-Soini kokkaavat mielellään. Kustaa-poika avustaa. 
    Kropsu on pohjalainen pannukakku.
    Kropsu on pohjalainen pannukakku. 

    Laura ja Petri Yli-Soini harrastavat ruuanlaittoa. Useimmiten raaka-aineena on broileri.

    TEKSTI: Riitta Mustonen

    KUVAT: Johannes Tervo

    Broileria, fetaa ja oliiveja rucolapedillä

    Me tykätään syömisestä. Se on meidän yhteinen harrastuksemme, Petri Yli-Soini naurahtaa samalla, kun hän lorauttaa öljyä salaatin päälle.

    ”Lauran täti on sanonut, että kokiksi tullaan syömällä. Sitä me yritämme toteuttaa.”

    Petri ja Laura Yli-Soini kokkailevat tilavassa keittiössä, jonka samainen arkkitehtitäti on suunnitellut. Välineistä ja laitteista huomaa, että täällä todella laitetaan ruokaa.

    Broileria syödään lähes joka päivä. ”Se on niin helppoa. Ostetaan kaupasta niin kuin muutkin, mutta nyt tiedetään, kenen broiskua syödään, kun on merkintä paketissa”, Petri naurahtaa.

    ”Hunajamarinoidut broilerisuikaleet ovat suomalaisten nykyinen jauheliha. Niillä Suomi pyörii.”

    Kantria varten Yli-Soinit laittoivat aterian, jossa alkupalaksi nautitaan broilerisalaattia, pääruuaksi wokkia ja jälkiruuaksi pohjalaista pannukakkua eli kropsua.

    Wok À la Talo

    • 1 nippu rucolasalaattia

    • 2 broilerinfileetä tai saman

    verran broilerinsuikaleita

    • suolaa ja pippuria

    • vähän öljyä paistamiseen

    • 4 aurinkokuivattua tomaattia suikaleina

    • kirsikkatomaatteja

    • fetajuustoa

    • kalamataoliiveja

    • oliiviöljyä

    • balsamiviinietikkaa

    Huuhtele rucolanlehdet, valuta kuiviksi ja aseta tarjoiluvadille.

    Leikkaa broilerinfileet suikaleiksi ja paista pannulla kauniin ruskeiksi vähässä öljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla.

    Levitä broileri- ja tomaattisuikaleet, puolitetut kirsikkatomaatit, paloiteltu fetajuusto sekä oliivit rucolapedille.

    Valuta päälle oliiviöljyä ja muutama tippa balsamiviinietikkaa. Rouhi pinnalle halutessasi pippuria.

    Lintumiehen broileria uunissa

    • pari porkkanaa

    • saman verran palsternakkaa

    • iso sipuli

    • kaksi kynttä valkosipulia

    • öljyä

    • pari teelusikallista currytahnaa

    • 300 g maustamattomia

    broilerin fileesuikaleita

    • purkki kookosmaitoa

    • rusinoita

    • nuudeleita

    Pilko juurekset parin tulitikun paksuisiksi tai raasta ne monitoimikoneen karkeimmalla terällä. Pilko sipuli veneiksi ja murskaa valkosipuli.

    Wokkipannu liedelle kuumenemaan ja öljyä perään. Sekoita kuumaan öljyyn ensin currytahna ja valkosipulit nopeasti. Lisää tämän jälkeen fileesuikaleet ja paista. Nosta kypsät suikaleet pannun reunalle. Lisää sipulit, kuullota hetki ja lisää tämän jälkeen juurekset. Lisää tarpeen mukaan öljyä.

    Paista nopeasti käännellen koko ajan. Lisää kookosmaito ja rusinat.

    Pienennä lämpöä ja laita kansi päälle. Mausteisemmasta pitävä voi terästää wokkia esimerkiksi Sambal oelek -tahnalla, teelusikallinen kerrallaan.

    Kiehauta nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja sekoita ne pannuun. Lopuksi voit ripotella päälle persiljaa.

    Broilerista grilliruokaa

    • 1 grillattu broileri tai

    muuta valmista broileria

    • 100 g aurajuustoa

    • 2 banaania

    • 2 dl ruokakermaa

    • rakuunaa

    Perkaa kypsä broileri. Laita palat uunivuokaan. Murusta päälle aurajuusto ja lado päällimmäiseksi viipaloidut banaanit niin, että broileri peittyy. Kaada kerma vuokaan ja ripottele päälle runsaasti rakuunaa.

    Paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia niin, että banaanit ovat pehmenneet ja hieman tummuneet.

    Tarjoile esimerkiksi riisin kanssa.

    Kropsu

    Grillissä broileri vasta pääseekin oikeuksiinsa. Hyviä grilliin ovat ainakin broilerin paistileikkeet ja broilerin ohuet fileeleikkeet.

    Broileri ei tarvitse kovin kuumaa grilliä, sillä liha saattaa sitkistyä. Ota lihat jääkaapista puoli tuntia ennen grillaamisen aloittamista. Broilerinfilee valmistuu grillissä melko nopeasti, reilu viisi minuuttia per puoli yleensä riittää.

    • 5 dl maitoa

    • 3 munaa

    • 3–4 dl vehnäjauhoja

    • 1 tl suolaa

    • 1 rkl sokeria

    • 50 g voita

    Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita voi uunipannulle ja pannu uuniin, jossa voi saa sulaa ja ruskistua.

    Vatkaa munat kulhossa, lisää maito ja vehnäjauhot ja vatkaa tasaiseksi. Lisää suola ja sokeri. Kannattaa antaa taikinan turvota puoli tuntia, jos ehtii.

    Kaada taikina uunipellille ja sekoittele voisula taikinan sekaan.

    Paista puoli tuntia komian ruskeaksi.

    Kropsun päälle sopii vadelma- tai omenahillo. Pyhäpäivänä voi lisänä herkutella kermavaahdolla tai vaniljajäätelöllä.