LSO Osuuskunnan avoin kirje MTK:n johtokunnalle
LSO Osuuskunta suomalaisen lihantuottajan yhteisönä mahdollistaa jäsentensä toimintaedellytyksiä olemalla liha-alan omistaja ja alkutuotannon kilpailukyvyn kehittäjä. Jäseneksi voi hakea tuottaja, jolla on voimassa oleva tuotantosopimus Suomessa HK Scanin tai Länsi-Kalkkunan kanssa.
LSO puolustaa ja ajaa tasavertaisesti kaikkien jäsentensä lihantuotannon toimintaedellytyksiä sekä tulonmuodostusta.
Tuotantosopimukset ovat yhtiön ja tuottajan välinen asia, joita LSO Osuuskunta ei, varsinkaan yksittäisten tuotantosopimusten osalta, julkisuudessa kommentoi. Yhtiön sopimuksissa kuitenkin käytetään yleisesti toimialan pisintä, 12 kuukauden, irtisanomisaikaa. MTK on itse vaatinut sopimuksiin lyhempiä irtisanomisaikoja.
Nyt on julkisuuteen nostettu yksi irtisanominen, vaikka puolin tai toisin irtisanoutumisia on toimialalla meneillään koko ajan.
Osuuskunta uskoo molemminpuoliseen pitkäjänteiseen yhteistyöhön sopimustuotannossa ja alkutuotannon kilpailukyvyn kehittämiseen. LSO tekee HK Scanin kanssa pitkäjänteistä työtä koko pitkän arvoketjun tuottavuuden ja kilpailukyvyn kehittämiseksi. Työ jatkuu kaikki tuotantosuunnat kattavissa kehitysryhmissä, joissa pyritään löytämään parhaat käytännöt ja ratkaisut. Näin on myös sianlihantuotannossa, jossa viime vuosina emakkotilojen tuottavuus on noussut merkittävästi.
Suomen maatalousyrittäjät ja elintarviketeollisuus ovat tahtomattaan joutuneet kansainvälisen poliittisen konfliktin, kauppapolitiikan ja EU:n maatalouspolitiikan maksumiehiksi. Tämä on tuntunut erityisen pitkään siantuotannossa, jossa Venäjän rajoittavat toimet alkoivat jo vuonna 2013. Helmikuussa 2014 sianlihan tuonti Venäjälle päättyi käytännössä kokonaan ja elokuussa 2014 vastapakotelistalle lisättiin muut lihatuotteet sekä muita elintarvikkeita.
Lihantuottajat ja koko toimiala Suomessa ovat suoraan ja välillisesti kärsineet mittavat taloudelliset vahingot ilman todellisia korvauksia ulkopoliittisten päätösten seurauksista. Ahdinkoa on lisännyt heikko kotimainen ostovoiman kehitys ja rajalliset vientimahdollisuudet. Vähittäiskaupan tiukka hintakilpailu on johtanut vääristyneeseen hintamielikuvaan monissa elintarvikkeissa. Edellä kuvattu hintataso ei mahdollista suomalaisen lihantuotannon jatkuvuutta ja kehittymistä.
Sianlihan kansainvälinen markkinatilanne on vaikea. Ylitarjonnasta johtuen maahamme tuodaan halpaa sianlihaa, joka ei täytä suomalaiselle tuotannolle kansallisesti asetettuja vaatimuksia. Julkisissa verovaroin tuotetuissa ruokapalveluissa käytetään yleisesti edellä mainittua halvempien tuotantokustannusten tasoista sianlihaa.
Suomalainen lihantuotanto on kriisissä, josta poispääsemiseksi vaaditaan poliittista rohkeutta purkaa kansallinen kustannuksia lisäävä sääntely, sitoutumista uusien vientimarkkinoiden avaamiseen ja ennen kaikkea tahtoa ostaa kansallisen vaatimustason mukaan tuotettua suomalaista lihaa työllistäen suomalaisia.
hallintoneuvoston puheenjohtaja
Matti Murto
hallituksen puheenjohtaja
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
