Henni pistää padan porisemaan
Kantrin uusi ruokakolumnisti Henni Laitala on tuttu monille lukijoille jo ennestään. Onhan hän kuluneen vuoden aikana kirjoittanut juttuja niin Kantriin kuin Maaseudun Tulevaisuuteen. Viime vuonna Henni teki muun MT:n juhlavuoden kunniaksi viikonvaihdesivuille juttusarjan eri vuosikymmenien ruuista.
Kantrin ja MT:n tekijäksi Henni päätyi haettuaan pari vuotta sitten harjoitteluun Kantriin. Sitä ennen hän oli Kantrin lukija, lapsuuden kotiin tulee Maaseudun Tulevaisuus.
”Luin aina Kantrin, kun sain sen käsiini. Kantrin fiilis vetosi.”
Henni on kotoisin Nivalasta. Kotitila oli Hennin lapsuudessa pieni lypsykarjatila, lehmien pito lopetettiin vuonna 2009.
”Arki kulki vuodenkiertoineen ja viljelyn mukaan. Me lapset oltiin mukana maatilan töissä, lypsyllä ja myöhemmin lomittajanakin.”
Suhde ruokaan Hennillä on aina ollut intohimoinen. ”Pienenä mulle varmaan tapahtui jotain”, Henni virnistää.
”Sieltä asti ruoka on ollut mulle tosi tärkeä asia. Kysyin aina äidiltä mitä tänään syödään ja olin aina mukana tyhjentämässä ruokakasseja äidin tullessa kaupasta.”
Maatilatausta näkyy väistämättä suhteessa ruokaan. ”Olisihan se kumma jos se ei jotenkin vaikuttaisi”, Henni mietti.
”Meillä on aina käytetty ja maitoa ja maitotuotteita menee nykyisinkin. Olen minä semmoinen maitotyttö edelleen”, Henni tunnustaa.
”Harmittaa asua kaupungissa, ei saa enää sorsavelliä ja joutuu tekemään enemmän töitä sen eteen, että saa kosketuksen vuodenkiertoon.
Toisaalta Henni iloitsee siitä, miten sesonkiajattelu on tullut tutuksi myös kaupunkilaisten keskuudessa. Kauden raaka-aineita suositaan.
Pohjaton kiinnostus ruokaan on ohjannut myös elämän valintoja. ”Ruoka on ollut aina joko työtä tai vähintään harrastus”, kokiksi opiskellut ja kokkina työskennellyt Henni kertoo.
Kokin hommat kuitenkin jäivät, kun Henni lähti opiskelemaan suomen kieltä ja kirjallisuutta. Luontevaa oli tietenkin ottaa ruokakulttuuri yhdeksi sivuaineeksi.
Ruoka ei aiheena kyllästytä kirjoittajaa. ”Siitä voisi kirjoittaa loputtomasti”, Henni hymyilee.
”Ruoka on monitieteinen asia, sitä voi tutkia niin monesta näkökulmasta. Aina joku näkökulma on ajankohtaisempi kuin toinen. Ruualla on niin paljon merkityksiä ja kerroksia mihin tarttua.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


