Ministeri ei ilmeisesti tunne elintarvikeketjun rakennetta – kauppa ostaa suoraan tuottajalta hyvin harvoin
Maatalouden ahdinko ei parane sillä, että vain yhtä osapuolta ketjussa haukutaan, kirjoittaa Pekka Rusila.Maatalousministeri Antti Kurvinen haukkuu väärää puuta. Hän kertoi, että kauppa on suurin syyllinen maatalouden ahdinkoon. Kauppa kuulemma ostaa kotimaiset maataloustuotteet suoraan tuottajilta.
Tämä osoittaa, että hän ei tiedä mistä puhuu. Elintarviketeollisuus ostaa valtaosan kotimaisista maataloustuotteista suoraan viljelijöiltä, jalostaa ne ja myy edelleen kaupalle. Yksittäiset kaupat ostavat suoraan lähialueensa tuottajilta vain lähiruokaa, perunoita, juureksia, kananmunia, leipää ja niin edelleen ja maksavat niistä juottajille oikean hinnan, ilman välikäsiä.
Maatalouden ahdinko ei parane sillä, että vain yhtä osapuolta ketjussa haukutaan.
Monet aikaisemmat maatalousministerit ovat kovilla puheillaan yrittäneet parantaa tilannetta, päätökset ja oikeat toimenpiteet ovat puuttuneet ja tuloksia ei ole tullut.
Uusia lakeja säätämällä tilanne ei parane. Ulkomaisten rinnakkaistuotteiden tuonnin rajoittaminen auttaisi kotimaista teollisuutta. Ihmettelen miksei juuri valmistuneessa puolustusselonteossa otettu vahvemmin kantaa ruokaturvallisuuden ja huoltovarmuuden parantamiseksi.
Korjaustoimenpiteitä pitää saada aikaan koko ketjuun; valtiovalta– tuottaja–elintarviketeollisuus–kauppa–kuluttaja. Tuotantoketjun kaikki osapuolet on koottava samaan pöytään.
Kun ketjun osapuolet tuntevat toistensa ongelmat niin ratkaisut löytyvät helpommin. Rakentavien keskustelujen avulla on löydettävä kehittämistarpeet ja keinot jokaiselle ketjun osalle.
Kustannussäästöt, tehokkuus, työmäärät, logistiikka, hinnoitteluperusteet, yhteistyösopimukset, kausivaihteluiden huomiointi, tuotantokustannusten kehitys, kotimaisen brändin luominen, maatilamatkailun kehittäminen, tulosten seuranta, verotus. Uskon että suomalaiset ovat valmiit maksamaan kotimaisesta, puhtaasta, terveellisestä ruoasta enemmän, kun tietävät että sillä turvataan kotimaisen ruoan huoltovarmuus myös kriisitilanteissa.
Pekka Rusila
Lahti
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



