Pienjuustoloiden määrä hupenee
Suomeen syntyi EU-jäsenyyden myötä varsinainen pienjuustolabuumi. Vuonna 2000 maassamme oli 82 rekisteröitynyttä pienjuustolaa. Sen jälkeen määrä on pudonnut alle puoleen.
Päätoimisia pienjuustoloita on 18 ja sivutoimisia 10–15. Suurin osa toimii perheen voimin maatilan yhteydessä. Suomen Pienjuustolayhdistykseen kuuluu 24 jäsenyritystä.
Päätoimisista useimmat jalostavat lehmänmaitoa. Kutunmaitoa jalostetaan sivutoimisesti.
Juustolat pitävät menestystekijöinään hyviä erikoistuotteita ja lähiruuan merkityksen kasvua.
Tiukentunut lainsäädäntö, yrittäjien ikääntyminen ja logistiikkaa tuottavat eniten ongelmia. Moni yritys myös kokee, että ei saa tarvittavaa apua viranomaisilta.
Lähde:
www.pienjuustolat.net
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

