Tuotannon ohjaus tehtävä yhteistyössä
Päätösvaltaa lihataloissa käyttävät osuuskunnat.Markkinataloudessa tarjonnan ja kysynnän tasapainon saavuttaminen on vaikeaa. Vaikka kotimainen ruuantuotanto vastaisikin kulutusta, tuonnista johtuen tarjonta ylittää kysynnän. Tarjontaa tasapainotetaan viennillä.
Broilerintuotannossa kysyntä ja tarjonta ovat parhaiten tasapainossa. Vaikka broilerinlihaakin tuodaan jonkun verran, merkittävää ylituotantoa ei ole syntynyt. Tuotanto on tiukasti suurten lihatalojen kontrollissa.
Lihataloilla on vahva ote myös muusta lihantuotannosta, mutta broilerintuotannon mallia ei ole käytössä.
Vaikka sianlihassa kotimaan tuotanto ja kulutus ovat tasapainossa, tuottajat ja teurastamot ovat vaikeuksissa. Sianlihaa tuodaan ja viedään Suomesta noin 20 prosentin osuus.
Euroopassa sianlihasta on ylituotantoa. Tilannetta on pahentanut Venäjän asettama tuontikielto. Tästä syystä sianlihamarkkinat ovat sekaisin.
HK Scan joutui viime syksynä hävittämään sikojen ruhoja. Osasyynä poikkeuksellisiin toimiin olivat HK Scanin mukaan työnseisaukset. Sianlihan ylituotantoa on pyritty rajoittamaan myös viemällä porsaita Puolaan.
HK Scanin keskiviikkona yllättäen erotettu toimitusjohtaja Hannu Kottonen esitti maanantaina Maaseudun Tulevaisuudessa, että sikaketjussa pitää ottaa mallia siipikarjapuolen toimintatavasta, jossa tuotanto ryhmitellään tarkasti kysynnän mukaan (MT 18.1.).
Kottosen esittämä ajatus ei ole tuottajille uusi eikä vieras. MT-mittauksen mukaan puolet sianlihantuottajista hyväksyy tuotannonrajoitukset markkinatilanteen niin vaatiessa. (MT 20.1.)
Osuuskuntataustaisten yritysten tuottajien keskuudessa hyväksytyin tuotannon rajoittamistapa on vähentää ostoja muilta kuin osuuskuntien jäseniltä. Lähes yhtä hyväksyttävää on, että tuotantoa vähennetään tasan kaikilta sopimustuottajilta.
Huittislaisen sianlihantuottajan Jussi Savijoen mukaan ei ole ongelma, jos teollisuus ottaa sikatuotannon tiukempaan ohjaukseen. Saviojan mielestä sanelemalla asiaa ei pidä hoitaa, vaan se on teollisuuden ja tuottajien yhteinen asia.
MTK:n lihavaliokunnan sikajaoston puheenjohtajan Taru Antikaisen mielestä broilerituotannon kaltainen malli olisi parempi keino kuin tuotantosopimusten pakkoirtisanomiset. Ongelmat pitää hänen mukaansa ratkaista reilusti.
Sianlihan tuotannon ongelmat eivät ole yksin HK Scanin asia. Antikaisen mukaan monet tuottajat ovat sitä mieltä, että kaikkien lihatalojen pitäisi olla mukana.
Kilpailija Atria on HK Scanin kanssa eri mieltä. Atrian mielestä Suomessa ei ole sianlihan ylituotantoa, ja kausivaihtelut kuuluvat liiketoimintaan. Atria Suomen toimitusjohtajan Mika Ala-Fossin mukaan heillä ei ole merkittävää muutostarvetta nykyiseen toimintatapaan.
Atrialle lihaa tuottavaa kontiolahtelaista Jouni Mäkisaloa teollisuuden tiukan ohjauksen onnistuminen epäilyttää. Hänen mielestään alan kannattavuus on niin huono, että osa ongelmista vähenee tuotannon lopettamisen kautta.
Savioja muistuttaa, että tuottajat ovat tehneet tuotannon tehostamisen suhteen sen, minkä ovat voineet. Hänen mielestään on teollisuuden ongelma, jos he eivät ole saaneet kaupattua sitä lihamäärää, joka heidän ohjauksessaan on saatu lisättyä.
Vaikka suurimmat lihatalot ovat osakeyhtiöitä, päätösvaltaa niissä käyttävät tuottajien osuuskunnat. Tämä antaa hyvän pohjan sille, että erilaisia sopeuttamis- ja tehostamistoimia voidaan tehdä yhteistyössä tuottajien ja teollisuuden kesken.
Joka tapauksessa suomalaisen ruuantuotannon tulevaisuuden ratkaisevat kuluttajat ja kauppa. Ylituotanto lisääntyy ja kannattavuus heikkenee, jos kotimainen vaihtoehdon sijaan valitaan tuontiruokaa. Siksi kotimaisen lihan laatu ja arvo ovat sen henki ja elämä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
