Laatua lautaselle
"Seuraavaa tuottajapolvea kiinnostavat eläinten hyvinvointi, lähiruoka ja tuotannon monipuolisuus."Kuluttaja voi suunnata tulevaan hyvillä mielin, sillä suomalainen viljelijä haluaa satsata laaturuuan tuottamiseen myös tulevaisuudessa.
Maaseudun Tulevaisuuden lukijakyselyn tulokset kertovat, että seuraavaa tuottajapolvea kiinnostavat eläinten hyvinvointi, lähiruoka ja tuotannon monipuolisuus. Määrän sijasta kiinnostaa laatu. (MT 3.8.)
Julkinen paine yksikkökoon kasvattamisesta ei vakuuta tulevaisuuden viljelijöitä. Kannattavuutta haetaan tilakoon kasvun sijaan mieluummin tilojen välisen yhteistyön tuomasta kustannusten säästöstä.
Tuotantoa halutaan myös monipuolistaa. Jatkossa tilan tulot voivat koostua useasta eri lähteestä, sillä monialaisuus kiinnosti valtaosaa vastaajista.
Ruokaketjun rakenteet voivat muuttua nykyisestä. Mikäli kyselyyn on luottamista, kaupan rooli ruokaketjussa pienenee jatkossa. Lähiruoka ja suoramyynti kiinnostivat neljää vastaajaa viidestä.
Geenimuuntelun hyödyntäminen ei innosta, mutta myös luomuun suhtaudutaan osin nihkeästi. Tulevaisuuden tilalla viljelyssä käytettävä tekniikka valitaan tiedon, ei aatteiden ja mielikuvien perusteella.
Omaan järkeen luotetaan, mutta samalla asiat halutaan tehdä suurella sydämellä.
Kysely piirtää suuntaviivoja suomalaisten maatilojen tulevaisuudesta, mutta tieteellisen tutkimuksen vaatimuksia sen tulokset eivät täytä. Verkkokyselyyn saatiin 132 vastausta. Yli puolet vastaajista oli alle 35-vuotiaita.
Suomalaistuotannon rungon muodostavat varmasti jatkossakin suuret, raaka-ainetta tehokkaasti teollisuudelle tuottavat maatilat, mutta myös monialaiselle ja uusia toimintatapoja luovalle yrittäjyydelle on tilaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
