Kesä tarjoaa elämyksiä jokaiseen makuun – Jokainen tapahtumavieras ja matkailija syö
Maakunnilla on omia ruokaan liittyviä erityispiirteitä ja monet maakunnat ovat ilmoittautuneet ruokamaakunnaksi. Miten se näkyy käytännössä?
Seinäjoella Törnävän kesäteatterissa esitettiin kesällä 2019 Monty Pythonin musikaalikomedia Spamalot. Komediassa on mukana myös näyttelijä Aku Hirviniemi. Kuva: Johannes TervoTästä kesästä ennakoidaan kaikkien aikojen tapahtumakesää, kun kahden vuoden tauon jälkeen ihmiset pääsevät taas vapaammin tapaamaan toisiaan. Esimerkiksi kesäteattereiden ja festareiden tarjonta on jopa poikkeuksellisen runsas. Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtajan Sanna Saarelan mukaan suomalaiset ovat kesäteatterikansaa. Kesäteattereiden tilanne näyttää kaikissa maakunnissa erittäin hyvältä. Tämä on näkynyt muun muassa siinä, että lippuja on monissa kesäteattereissa myyty ennätysmäärä. Oulussa järjestettävän Qstockin toimitusjohtaja Jouni Loponen ennakoi, että tapahtuma myydään loppuun. (MT 15.6.)
Tapahtumien lisäksi myös kotimaan matkailussa on odotukset korkealla. Kauhavalaisen huvipuiston Powerparkin johtajan Mikko Kiviluoman mukaan viime kesä oli kaikkien aikojen kesä. Tästä kesästä hän ennakoi jopa viime kesää parempaa. Ennakkomyynti ja majoitusvaraukset olivat toukokuussa 30 prosenttia viime vuotta korkeammat. Visit Vaasan toimitusjohtaja Max Jansson odottaa parasta kesää ikinä. Hänen mukaansa tarjouspyyntöjä tulee koko ajan ja varaustilanne on huikea. (Yle 13.5.)
Suomen kesästä löytyy kesäteattereiden ja festareiden lisäksi lukemattomia erilaisia tapahtumia sekä kaunista luontoa. Kaikkia matkailijoita eivät tapahtumat kiinnosta, mutta yksi asia yhdistää kaikkia. Jokainen tapahtumavieras ja matkailija syö. Ruoka ja siihen liittyvien elämysten merkitys matkailussa ovatkin kasvaneet. Suomen ruokamatkailustrategian mukaan ruokakulttuurimme sisältää paljon alueellisia erityispiirteitä ja perinteitä, joista voi ammentaa matkailijoille monia mielenkiintoisia makumuistoja.
Ruoka sopii hyvin yhdistettäväksi muuhun matkailuun. Saimaan alueella on meneillään hanke, jonka tarkoituksena on saada Saimaan alueelle vuoden 2024 ruokapääkaupunkistatus. Tavoitteena on lisätä alueen ruoka- ja kulttuurimatkailun tunnettavuutta. Maakunnilla on omia ruokaan liittyviä erityispiirteitä ja monet maakunnat ovat ilmoittautuneet ruokamaakunnaksi. Miten se näkyy käytännössä?
Jokainen tapahtumavieras ja matkailija syö.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


