Kiinnostavat maatiaiset
”Maatiaisten ympärille rakentuu entistä useammin menestyvää liiketoimintaa.”Alkuperäisrotuihin liittyy usein käsitys, jonka mukaan niitä pidetään nykyisin vain harrastuksen vuoksi tai geeniperinteen suojelemiseksi. Uskomus on väärä.
On tietenkin tärkeää suojella monimuotoisuutta ja vanhoja eläinrotuja ja kasvilajikkeita. Kuitenkin maatiaiset ovat tänäkin päivänä tärkeitä tuotantoeläimiä.
Suomessa on lehmistä kotimaisia maatiaislehmiä noin 1,2 prosenttia. Suomenlampaiden osuus kaikista lampaista on yli puolet, 51 prosenttia. Maatiaiskarjojen maito ja liha on löytämässä uusia mahdollisuuksia, kun lähellä tuotettu ruoka on tullut entistä kysytymmäksi. Vaikka maatiaiskarja ei pysty kilpailemaan tuotannon määrässä pitkälle jalostettujen maito- ja liharotujen kanssa, sen laatukilpailukyky on erinomainen.
Kuten tämän lehden (MT 2.1.2012) jutuissa kävi ilmi, esimerkiksi kyytön eli itäsuomen karjan liha on erittäin kysyttyä. Pientuottajakin pärjää kovilla markkinoilla omalla ammattitaidollaan ja kekseliäisyydellään. Maatiaisten ympärille rakentuu entistä useammin menestyvää liiketoimintaa.
Tuotteiden hinnasta saadaan jäämään tilalle tavallista suurempi osuus, kun tuotteet myydään erikoisliikkeissä tai suoraan tilalta. Tilamyymälät tarjoavatkin yhä useammalle pientuottajalle toimivan jakelutien, jota laatutietoiset kuluttajat osaavat arvostaa.
Kaikki kuluttajat eivät ole samanlaisia. Osa kuluttajista haluaa ostaa erikoistuotteita ja on valmis maksamaan niistä. Alkuperäisrotujen tuotteet ovat hyvä esimerkki siitä, miten vanhat perinteet voidaan onnistuneesti sopeuttaa nykyaikaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
