Makeisvero ei maistu elintarviketeollisuudelle
Elintarviketeollisuusliitto tyrmää hallituksen suunnitteleman makeisten arvonlisäveron korotuksen. ETL:n toimitusjohtajan Mikko Käkelän mukaan korotuksella ei saavuteta yhtään asetetuista tavoitteista, mutta teollisuuden investoinnit hiljenevät.
Jos hallituksen kaavailut toteutuvat, muun muassa suklaan arvonlisävero nousee ensi kesänä 11,5 prosenttiyksiköllä 25,5 prosenttiin. Kuva: Jaana KankaanpääHallitus päätti kevään budjettiriihessä korottaa makeisten arvonlisäveroa 14 prosentista 25,5 prosenttiin ensi kesänä. Uusi vero kattaa makeiset ja suklaat, mutta ei esimerkiksi keksejä, pullia ja leipomotuotteita tai jäätelöä. Myös virvoitusjuomien verotus kiristyy. Valtiovarainministeriö julkaisi viikko sitten veronkorotusta koskevan esitysluonnoksen.
Makeisveron nostoa voisi pitää verotulojen kasvun lisäksi kansanterveyttä parantavana toimena, mutta näin ei välttämättä tapahdu. Elintarviketeollisuusliiton (ETL) mielestä veroesitys ei täytä yhtäkään sille asetetuista tavoitteista. (ETL 23.12.)
ETL:n toimitusjohtajan Mikko Käkelän mielestä esitys ei lisää toivottuja verotuloja, eikä paranna suomalaisten terveyttä. Käkelän mukaan kuluttajat siirtyvät saman kategorian sisällä edullisimpiin tuotteisiin tai muihin vastaaviin herkuttelutuotteisiin.
Teollisuuden mukaan ehdotus on haittavero investoinneille Suomeen ja siirtää elintarvikealan investointeja ulkomaille. ETL:n mukaan noin miljardin edestä makeisteollisuuden investointeja on nyt jäissä. Esimerkiksi Fazer on pysäyttänyt 750 miljoonan euron suklaatehdasinvestointihankeen Lahteen ja väläyttänyt tehtaan rakentamista Ruotsiin.
Verotuksen osaoptimointi on vaikeaa, koska muutokset heijastuvat laajalle.
Veroratkaisu vaikuttaa myös kotimaisiin raaka-aineiden tuottajiin, koska esimerkiksi kotimaisen sokerin ja maidon tarve supistuu. Pelkästään Fazerin Sinisen suklaan valmistukseen käytetään noin 3 000 lehmän maito. (MT 23.12.)
Makeisverojen nostaminen tulee ETL:n mukaan lähivuosina valtiontaloudelle kalliiksi. ETL:n ekonomistin Bate Ismailin mukaan suklaan ja makeisten veromuutos lisää valtion tuloja ensi vuonna 26 miljoonaa euroa ja sen jälkeen 80 miljoonaa euroa vuosittain, mutta menetys kertarysäyksellä on 330 miljoonaa euroa ja sen jälkeen 16 miljoonaa euroa vuodessa.
Verotuksen osaoptimointi on vaikeaa, koska muutokset heijastuvat laajalle. Hallituksen tavoite on lisätä elintarvikkeiden vientiä. Luken erikoistutkijan Csaba Jansikin mukaan makeisteollisuuden liikevaihdon pieneneminen heikentäisi kauppatasetta, kun makeisvienti ei kasvaisi vaan supistuisi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




