Lampaalle on tilaa
"Lampaantuotannon kasvulle on Suomessa reilusti tilaa."Tasavallan presidentin Sauli Niinistön pääsiäispöydässä on tarjolla kotimaista lammasta. Ehkä sitä olisi ollut muutenkin, mutta asian varmistivat lampaantuottajat tavatessaan uutta valtionpäämiestä maanantaina. Tuliaisena savustettu luomulampaanviulu näytti olevan presidenttiparille kovasti mieluisa.
Lampaanlihan tuotanto ei edusta Suomessa suurta tuotantosuuntaa. Se on kuitenkin näyttänyt viime vuodet suorastaan valtavia kasvulukuja.
Viime vuonna lampaanlihaa tuotettiin noin neljännes edellisvuotta enemmän. Voimakas kasvu perustuu siihen, että suomalaiset ovat taas löytämässä lampaanlihan. Tässä kasvattajat ja jalostajat ovat tehneet hienoa työtä.
Kotimainen lammas on usein luomua ja täyttää lähiruuan vaatimukset. Molemmat ominaisuudet kasvattavat vauhdilla suosiotaan kuluttajien keskuudessa.
Lampaantuotannon kasvulle on Suomessa reilusti tilaa. Kotimainen lammas kattaa edelleen vain neljänneksen kulutuksesta, joka on noussut samaan tahtiin tuotannon kanssa.
Lammas soveltuu erinomaisesti luomutuotantoon, jolle tuntuu riittävän myötätuulta nyt sekä kuluttajilta että päättäjiltä. Lammas on karummankin ympäristön kiitollinen laiduntaja, mikä tukee myös arvokkaan maaseutumaiseman hoitoa.
Pääsiäinen on kotimaisen ruuan huippusesonki, jossa lampaalla on oma erityisosansa. On harmillista, että Suomeen joudutaan rahtaamaan jopa kolme neljäsosaa lampaan lihasta Uudesta Seelannista.
Maapallon toisella puolella tuotettu lammas ei ole lähiruokaa. Olisi kansantaloudellisesti järkevää, että ruokaostoksilla käytettävä raha jäisi kotimaahan antamaan töitä ja toimeentuloa suomalaisille.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
