Sienet ja juurekset sopivat samaan taskuun – tuloksena on illanistujaisten maukas ja tuhti herkku
Tässä piiraassa itse tehdystä rahkavoitaikinasta syntyy tasku, jonka sisään annostellaan reilut täytteet. Salaatin kanssa piiras käy kelpo ateriasta.Sieni-juurespiirakka
8–10 annosta
- Ainekset
- Rahkavoitaikina
- 1 prk (200 g) maitorahkaa
- 200 g voita
- 3 1/4 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- Täyte
- 200 g metsä- tai herkkusieniä
- 1 sipuli
- 1/2 palsternakkaa
- 1 porkkana
- 1 rkl voita
- 1/4 purjoa
- 1 rkl timjamin lehtiä
- 1 tl suolaa
- 1/2tl mustapippuria
- 1 dl puuroriisiä
- 2 keitettyä (8 minuuttia) munaa
- 3 rkl sitruunamehua
- 1/2 dl hienonnettua persiljaa
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 1/2 dl ruokakermaa
- Voiteluun
- munaa
Valmistusohje
Sekoita maitorahkaan pehmeä voi. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikina suorakaiteeksi ja kääri se kelmuun. Anna taikinan kovettua jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.
Esikäsittele sienet. Hienonna sienet ja sipuli. Raasta kuorittu palsternakka ja porkkana. Hauduta sieniä ja kasviksia pannulla voissa pari minuuttia. Mausta seos timjamilla, suolalla ja pippurilla.
Keitä suurimot kypsäksi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta tarvittaessa. Jäähdytä. Hienonna kananmunat. Sekoita jäähtynyt riisi ja munahakkelus. Mausta sitruunamehulla, suolalla, pippurilla ja persiljalla sekä lisää kerma.
Jaa taikina kahteen palaan. Kauli toinen pala noin 20 cm x 30 cm levyksi. Voitele reunat munalla.
Nosta levy leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä puolet riisiseoksesta levyn pohjalle. Jätä reunoista pari senttiä vajaaksi. Levitä päälle sieniseos ja loppu riisi. Kauli toinen osa taikinasta hiukan isommaksi levyksi, 22 x 32 cm. Nosta täytteen päälle ja painele reunat kiinni toisiinsa haarukalla. Voitele pinta munalla ja pistele haarukalla muutama reikä pinnalle. Mikäli taikinaa on jäänyt reunoista, niin tee niistä pinnalle koristekuvioita.
Kypsennä 200 asteessa noin 15 minuuttia. Alenna lämpö 175 asteeseen ja paista noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen. Tarjoa salaatin kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

