Kotimaisuus korostuu kokkibarometrissä: Keittiötyöhön halutaan nyt valmiimpia raaka-aineita
Atria selvitti Kokkibarometrissä ruoan ammattilaisten näkymiä ja trendejä.Ruoka-alan ammattilaiset uskovat tulevaan, mutta osaavat odottaa tekemisen tapohin muutoksiakin. Neljättä kertaa toteutetun Atrian Kokkibarometrin mukaan 79 prosenttia kyselyyn vastanneista ammattilaisita luottaa toimipaikkansa tulevaisuuteen.
Vastaajista 35 prosenttia arvelee asiakasmäärän tai myynnin kehittyvän lähivuosina parempaan suuntaan.
Trendeistä vastaajat uskovat erityisesti kasvisten, kasvipohjaisten proteiinien ja siipikarjan kasvuun lähitulevaisuudessa. Valmistustavoista esiin nostetaan erityisesti prosesseja tehostava kylmävalmistus ja pikkelöinti.
Ilmiöistä esiin nostettiin myös hävikkiruoan hyödyntäminen, kotimaisuuden arvostus sekä lihan jäljitettävyys. Julkisella puolella peräänkuulutetaan annoksiin tietoa hiilijalanjäljestä.
Kun puhutaan kuluttajien ruokavalioista, uskovat alan ammattilaiset fleksaamisen kasvavan eniten. Keittiöistä trendikkäimpinä nähdään suomalainen ja skandinaavinen keittiö.
Erityisruokavaliota noudattavia nähdään olevan tulevaisuudessa yhä enemmän, mikä tuo haasteita keittiöiden toimintaan.
Atrian tiedotteessa todetaan, että heikko työvoiman saatavuus haastaa ravintola-alaa yhä. Tämä näkyy hieman enemmän julkisella kuin yksityisellä puolella.
”Pienemmillä paikkakunnilla ongelmat näkyvät selvimmin. Työvuorojen suunnittelu on vaikeaa, kun asiakasmäärää on yhä hankalampi ennustaa. Etenkin yksityisellä ravintolapuolella työvoiman kustannusten arvellaan nousevan”, käydään tuloksia läpi.
Ratkaisuja työvoimahaasteisiin haetaan esimerkiksi valmiimpien raaka-aineiden käyttämisestä. Osa tehdään siis itse ja osa ostetaan ulkopuolelta. Lisäksi ammattilaiset uskovat ratkaisujen löytyvän myös supistetuista menuista ja kouluttautumismahdollisuuksista.
Vastuullisuudesta puhuttaessa ruoka-alan ammattilaiset peräänkuuluttavat kotimaisia raaka-aineita ja vastuullista kotimaista ruoantuotantoa. Ruokahävikin raportointia tehdään tulevaisuudessa yhä enemmän.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



