Näin toukokuu maistuu lautasella ‒ raparperia, kesäkurpitsaa ja monia muita herkkuja
Lihaisamman ruuan ystäville auringonsäteet ja lämpimämmät kelit antavat luvan kaivaa grillit esiin talviteloiltaan.Tässä vaiheessa vuotta luonto heräilee jo vauhdilla, kun valoa tulvii maailmaan pitkän pimeän kauden jälkeen.
Lämpenevä loppukevät maistuu myös keittiöissä, kun toukokuun sesonkiruuat tekevät tuloaan lautasille. Tyypillisiä toukokuisia vihanneksia ovat raparperi, kesäkurpitsa ja tomaatti, jotka soveltuvat lisukkeiksi monenlaisiin pääruokiin.
Raparperista itsestäänkin voi loihtia monenmoista purtavaa, kuten raparperipaistosta taikka raparperipiirakkaa. Kesäkurpitsaa voi soveltaa ainakin kasvispihveissä, lasagnessa ja kakuissa.
Vaihtoehtona edellisille ovat tomaattisalaatti, aromikas tuoretomaattikeitto sekä tomaatilla höystetty piirakka.
Touko‒kesäkuun vaihteessa vihannesten repertuaari laajenee vielä entisestään, kun varhaisperuna, porkkana ja retiisi alkavat saavuttaa mehevintä kypsyyttään.
Lämpenevä loppukevät maistuu myös keittiöissä, kun toukokuun sesonkiruuat tekevät tuloaan lautasille.
Lihaisamman ruuan ystäville auringonsäteet ja lämpimämmät kelit antavat luvan kaivaa grillit esiin talviteloiltaan.
Grillissä voi tiristellä pihvejä, broileria ja makkaraa. Herkullisen grillilihan salaisuus on tunnetusti maltti, eikä maistuva kastikekaan lopputulosta ainakaan heikennä.
Erinomainen lisuke grillilihalle on grillattu maissi barbeque-maustevoin kera. Maustevoin rakennuspalikoina ovat voi, paprikajauhe, hienonnettu valkosipulinkynsi sekä bbq-kastike.
Grillata voi myös kalaa. Edistyneempi grillimestari voi ottaa kokeiluun esimerkiksi grillatut lohivartaat.
Kasvisruuan ystävillekin grilli on oiva apuväline, sillä esimerkiksi täysin lihaton kreikkalainen salaatti voidaan valmistaa vaivattomasti myös grillaamalla. Aineksiksi siihen tarvitaan pihvitomaattia, punasipulia, vihreää paprikaa, kurkkua, fetajuustoa, oliiveja sekä oliiviöljyä perikreikkalaiseen tyyliin.
Pizzaakin voi grillata. Tällöin pizzapohja kannattaa valmistaa hyvissä ajoin esimerkiksi edellisenä päivänä, jolloin sillä on tarpeeksi aikaa kohota.
Kolumnin kirjoittaja on MT:n Keski-Suomen aluetoimittaja.Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








