
Parkano voitokkaana sahdinvalmistuksen SM-kisoissa
Tänä vuonna Suomen parhaan sahdin on valmistanut parkanolainen Markku Perttunen.
Tuomarit arvioivat sahdit 6–7 sahdin erissä ja laittoivat ne oman makunsa mukaiseen paremmuusjärjestykseen. Kuva: Mediaroadservice
Tuomarit arvioivat sahdit 6–7 sahdin erissä ja laittoivat ne oman makunsa mukaiseen paremmuusjärjestykseen. Kuva: MEDIAROADSERVICEBanaania, neilikkaa, kinuskia ja syvää maltaista makeutta. Sahdin makumaailma on vivahteikas ja siihen oli hyvä perehtyä sahdinvalmistuksen SM-kisoissa, jotka järjestettiin lauantaina Pertunmaalla.
Jo 24:ttä kertaa järjestetyissä kilpailuissa oli mukana 42 pitäjän sahtiparhaimmisto.
Osa kilpailemaan tulleista sahdinvalmistajista oli käynyt läpi alkukarsinnan omalla paikkakunnallaan, osa pääsi mukaan ilman karsintoja haastajien puuttuessa.
Perinteisten sahtialueiden eli Hämeen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pohjois-Satakunnan lisäksi kisoihin osallistui sahdintekijöitä myös muun muassa Hyvinkäältä ja Heinolasta.
"Haluamme kilpailun avulla elvyttää ja pitää hengissä sahtikulttuuria. Sahti on tärkeä osa maaseudun tapakulttuuria ja onhan se varsinaista lähiruokaa. Sahtia arvostetaan myös ulkomailla", painottaa Suomen Sahtiseuran puheenjohtaja Pekka Kääriäinen.
Makuasiat ratkaisevat
Jokainen kilpailija toi mukanaan kisoihin oman tuomarinsa. Sahtien arviointi tapahtuu aistinvaraisesti ja arvioinnissa huomioidaan juoman ulkonäkö, väri, tuoksu sekä ennen kaikkea maku.
Tuomareiden henkilökohtaiset makumieltymykset vaikuttavat mestarisahdin valintaan ja se on tarkoituskin. Kotiin päin saa kuulemma vetää niin paljon kuin sielu sietää.
Tänä vuonna tuomaristo rankkasi kovassa kisassa kärkeen parkanolaisen Markku Perttusen sahdin.
Perttusen voitokasta juomaa kuvailtiin muun muassa sanoilla tasapainoinen, hedelmäinen ja yksinkertaisesti paras.
"Meillä tehtiin aina kotona sahtia ja seurasin sivusta. Aloitin itse sahdin valmistamisen 70-luvulla. Äiti opetti", kolmatta kertaa mestaruuskisoihin osallistunut Perttunen kertoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
