
Artesaaniruuan SM-kisan voittajat julkistettiin ‒ pronssimitalistin kiitokset koskettivat
Kilpailuun osallistui yli 100 artesaaniruokatuotetta eri puolilta Suomea.Käsin tehdyn laaturuuan parhaimmistoa palkittiin tänään Lappeenrannassa, kun Artesaaniruuan SM-kisan voittajat julkistettiin illalla. Viisi tuomaristoryhmää arvioi kaikkiaan 110 tuotetta, jotka tulivat 58 yritykseltä.
Artesaaniruuat ovat erikoiselintarvikejatkojalosteita, joissa on paljon makua ja vahva identiteetti. Tuotteet valmistetaan paikallisista tai kotimaisista raaka-aineista, joiden alkuperä on jäljitettävissä. Kyse on käsillä tekemisestä läpi tuotantoketjun. Artesaanituotteet valmistetaan ilman turhia lisäaineita, jolloin tekijän ammattitaito korostuu.
Yksi kilpailun tavoitteista on nostaa esiin erilaisia ruokaan liittyviä innovaatioita. Tänä vuonna niistä parhaana palkittiin Vikbo Torpin tuote Red, rötbetsremmar med lakritsrot, eli punajuuriremmit.
Maitotuotteiden ryhmässä kultamitalilla palkittiin Pitkäsen Maalaisjuustolan valmistama Pitkäsen laktoositon luonnonjogurtti. Lihatuotteiden kultamitalin sai Muhniemen Lahtivajan lampaan kylkirulla.
Kalatuotteiden joukosta kultamitalilla palkittiin Laxtomtenin valmistama Sarin spesiaali silakka. Koskettavin kiitospuhe tuli saman sarjan pronssimitalilla palkitulta Ranuan Kalanjalosteen Petri Manniselta. Kemijoen kylmäsavustetulla kirjolohella kilpailuun osallistuneen Mannisen lähettämässä puheessa tämä kertoi, miten perheyritys on monien yhteistyökumppanien tuella noussut jaloilleen kesällä 2021 tapahtuneen tulipalon jälkeen ja kiitti saamastaan avusta, joustosta maksuaikoihin sekä talkootyöstä ja vaimon sinnikkyydestä.
Marja- ja hedelmätuotteiden parhaana palkittiin kriikuna-seljankukkahillo Roosa, jonka valmija on Vikbo Torp. Kasvis- ja sienituotteiden kategoriassa kultamitalin sai Nokiakka Oy:n Porkkana-inkiväärihillo.
Juomien kategoriassa parhaana glöginä palkittiin Makumarjan Luomumansikkaglögi. Mehujen sarjan kultamitalin sai Öfvergårdsin Sortren äppelmust, Zonga.
Lihatuotteissa kultamitalilla palkittiin Muhniemen Lahtivajan lampaan kylkirulla. Kuva: Terhi TorikkaEniten osallistujia oli leipomotuotteiden kategoriassa, jossa tuomarit arvioivat yli 40 tuotetta. Näistä vain muutama oli makeita leivonnaisia, pääosa leipiä. Kilpailuluokkia oli neljä. Kovissa leivissä parhaana palkittiin Åby Foodsin Piparkakkunäkkileipä ja muissa juurileivissä Jukolan Aito Cheddar Hapanjuurileipä, jonka valmistaja on Maalaisleipomo Juurilla. Ruishapanleivissä Kirkkonummen Maatilapuodin Ruisreikäleipä ja yhdistetyssä luokassa Mjölis lingonlimpa puolukkaleipä, jota valmistaa Bageri Eken Ab.
Makeiden ja suolaisten piirakoiden sarjan voitti Rimpsu-Reetan valmistama Mustikka-vanilja Rimpsu.
Artesaaniruokakilpailun voittajat valitsee kuhunkin tuotekategoriaan valittu tuomaristo. Maaseudun Tulevaisuudesta tuomaristoihin osallistuivat Riitta Mustonen leipomotuoteryhmään ja Terhi Torikka liha- ja kalatuotteiden ryhmään.
ArtesaaniruokaSM -kilpailu järjestettiin nyt seitsemättä kertaa. Seuraava kilpailu järjestetään vuonna 2023 Rovaniemellä. Tavoitteena on järjestää tapahtumaa ja kilpailua eri puolilla Suomea ja siten tehdä näkyväksi kunkin alueen ruokakulttuuria ja ruokatuotteita.
Lue myös:
Kuoripäällisistä perunoista tehdyt rieskat pokkasivat palkintoja artesaaniruokakilpailussa
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




