Monelle puutarhanhoidosta innostuneelle vuohenputki on se viheliäisin rikkaruoho, mutta se on myös maukas villiyrtti – Aarre vinkkaa, miten vuohenputkesta saa varhaiskevään veroista satoa pitkälle syksyyn
Vuohenputki maistuu esimerkiksi pestossa, salaatissa ja piirakassa.Mitä pidemmälle kevät etenee, sitä levottomammaksi tunnen oloni – tosin hyvällä tavalla. Villiyrttikouluttajan arkeen ja työhön sisältyy samanlaista intoa kuin lintubongareilla.
Joka kevät on yhtä koskettavaa seurata kasvun ihmettä ja jännittää, mitkä kasvit nousevat esiin. Tunnen lapsenomaista iloa löytäessäni vastasyntyneet litulaukat, pikkuiset peltokanankaalit ja ennen kaikkea ensimmäiset nuoret, kiiltäväpintaiset vuohenputket.
Monille puutarhanhoidosta innostuneille vuohenputki (Aegopodium podagraria) on se viheliäisin rikkaruoho, joka valtaa maarönsyillään vauhdilla jalansijaa. He ryhtyvät kotipihoillaan järeään taistoon. Meitä villiyrtti-ihmisiä tuo raivokas taistelu hämmästyttää.
Itse odotan ensimmäisiä vuohenputkia kuin uusia perunoita. Jo kasvin tuoksu herauttaa veden kielelle. Maku kuitenkin ratkaisee. Vuohenputki on lempeän mieto, makeahko villivihannes. Maussa aistii lehtiselleriä, persiljaa ja porkkanaa, jopa hieman pippuria.
Vuohenputken vielä suppuiset, vaaleanvihreät lehdet maistuvat sellaisenaan salaateissa, pestossa ja smoothiessa. Kypsennettynä kasvi on parhaimmillaan piirakassa.
Vuohenputki kuuluu niihin kasveihin, jotka kannattaa leikata matalaksi useita kertoja kesän aikana. Näin saa herkullista, varhaiskevään veroista satoa pitkälle syksyyn. Leikkaamisen voi hoitaa vaikka puutarhasaksilla. Isommalle pihalle hyvä vaihtoehto on viikate tai perinteinen, lihasvoimalla toimiva ruohonleikkuri. Myös sähkökonetta voi käyttää.
Korjattu tekstiä ja otsikkoa 7.6.2021 kello 8.15. Tarkennettu vuohenputken satoon liittyviä kuvailuja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

