Alle puolet hevosista syödään
Hevosenlihalle olisi paljon enemmän kysyntää kuin sitä on tarjolla. Kiinnostus näyttää kasvaneen viime kevään lihakohun jälkeen. Hevosenliha kiinnostaa kulinaristeja.Alle puolet lopetettavista suomalaishevosista päätyy teurastamoiden kautta ruuaksi, kerrotaan Hippoksesta.
”Kotimaiselle hevosenlihalle on hurjan paljon enemmän kysyntää kuin tarjontaa tällä hetkellä”, sanoo kehityspäällikkö Suvi Louhelainen .
Viime vuonna hevosia teurastettiin noin 1 800, kun kokonaisuudessaan kanta pieneni noin 4 000 eläimellä.
Stockmannin ostaja Kirsi-Marja Juvonen arvioi, että ainakin heillä hevosenlihan kysyntä on kasvanut. Hän uskoo, että kevään keskustelu saattoi lisätä tietoisuutta hevosenlihan hyvistä ominaisuuksista, kuten sen terveellisyydestä.
Louhelaisen mukaan pitkät matkat ja suuret kuljetuskustannukset Itä- ja Keski-Suomessa ovat merkittävät syy siihen, ettei hevosta viedä teuraaksi. Etenkin ratsuhevosten kohdalla painavat myös tunneseikat, sillä kaikki eivät halua lemmikkinsä päätyvän ruokapöytään.
Hippoksen eläinlääkäri Katja Hautala nostaa lisäksi esiin viranomaisten tiukat lääkitysmääräykset. Esimerkiksi tiettyjen ihmisillekin sopivien silmätippojen käyttö varsalla sulkee sen iäksi pois elintarvikekäytöstä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

