Millaista viskiä kypsyy suomalaisessa tammitynnyrissä? Tulos selviää parin vuoden päästä
The Helsinki Distilling Companyn pilottihankkeessa kypsytetään tislettä, joka on kotimaista kypsytysastiaa myöten.
Tislaajamestarit Kai Kilpinen (vas.) ja Mikko Mykkänen odottavat mielenkiinnolla, miten viime vuoden mallasrukiista ja -ohrasta valmistettu tisle kypsyy suomalaisissa tammitynnyreissä. Kuva: The Helsinki Distilling CompanyHelsinkiläinen tislaamo on tähän asti käyttänyt viskiensä kypsytykseen ranskalaisesta ja amerikkalaisesta tammesta valmistettuja tynnyreitä, koska Suomesta ei ole löytynyt perinteistä puutynnyriteollisuutta.
The Helsinki Distilling Companyn toimitusjohtaja Mikko Mykkänen halusi kuitenkin kokeilla, mitä kotimainen tammitynnyri vaikuttaisi viskin makuun ja kypsymiseen. Niinpä hän pyysi apuun puuseppä Masa Salmisen, joka käyttää töidensä raaka-aineena kaupunkipihoilla ja puistoissa kasvaneita, syystä tai toisesta kaadettuja puita.
Viskitynnyreihin Salminen käytti kolme vuotta kuivunutta helsinkiläistä tammea. Hän suunnitteli tynnyrien muodon uusiksi.
”Tein tynnyrit koveran sijaan suorasta tammilaudasta, jolloin puun kasaaminen ja yhteen puristaminen tiiviiksi säilytysastiaksi onnistui huomattavasti helpommin. Testaamme tynnyreissä myös erilaisia sisäpinnan polttoasteita, jotta löydämme viskin kypsymiselle ja makurakenteelle optimaalisen ratkaisun”, Salminen selvittää tiedotteessa.
Jotta kokeilu ei jäisi vain helsinkiläisten tietoon, tynnyripilottihankkeen dokumentoi tohtori Laia Saló i Nevado, joka on väitellyt ongelmanratkaisusta ja matematiikan käytöstä puutyössä. Hän seuraa suomalaisen viskin ja tammen yhdistämistä ja kehittymistä valmiiksi tuotteeksi.
Laia Saló i Nevadon mukaan prosessi vaikuttaa jo nyt lupaavalta. Lopullinen tulos paljastuu kuitenkin vasta kolmen vuoden päästä, sillä sen ajan tisle vaatii, että sitä saa kutsua viskiksi.
Myös yhtiön viskien viimeistelystä vastaava tislaaja Kai Kilpinen on yllättynyt hankkeen etenemisestä.
”Nuoren tisleen mausta tunnistaa nyt jo rukiin ja tammen ominaispiirteitä. Helsinkiläistammessa kypsyy samaa viskitislettä, josta meidät maailmallakin tunnetaan”, Kilpinen iloitsee.
Helsinki Distilling Company on saanut tuotteistaan useita kansainvälisiä palkintoja. Tislaajamestari Mikko Mykkänen on palkittu myös Euroopan innovatiivisimpana tislaajana.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



