Chimichurripaistin voi tehdä juhlaa edeltävänä päivänä valmiiksi
Argentiinalaisrytmisen chimichurrimaustetun paahtopaistin voi valmistella etukäteen. Kypsennä naudan paahtopaisti mieluiten roseeksi eli sisälämmöltään noin 55-asteiseksi. Leikkaa jäähtynyt paisti poikkisyin mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi ja nostele joukkoon paprikasta, sipuleista, korianterista ja limetistä sekoittamasi kastike. Yön yli maustuminen on lihalle paikallaan. Ennen ateriaa keität vain lisäksi uusia perunoita ja sekoitat raikasta vihersalaattia — se on siinä.
Jälkimarinoitu paahtopaisti on todella maukas tarjottava vasta keitettyjen uusien perunoiden kanssa. Kuva: Sanne KatainenChimichurripaisti
noin 8 annosta
- 1 (noin 1,2 kg) naudan paahtopaisti
- öljyä paistamiseen
- ½ tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- Chimichurri
- 1 vihreä paprika
- 1 punainen chili
- 1 punasipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 2 dl (lehti)persiljaa ja korianteria silputtuna
- ½ tl suolaa
- ½ tl oreganoa
- ¼ tl mustapippuria
- 1 limetti
- ½ dl oliiviöljyä
Valmistusohje
Ota paahtopaisti jääkaapista huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä.
Kuivaa paistin pinta. Kuumenna pannussa tilkka öljyä. Ruskista liha kauttaaltaan. Mausta suolalla ja pippurilla.
Nosta paisti vuokaan kalvopuoli ylöspäin. Työnnä lihalämpömittari sivusta paistin keskelle paksuimpaan kohtaan.
Kypsennä paahtopaistia 125-asteisessa uunissa, kunnes lihan sisälämpötila on 55 astetta, silloin paisti on sisältä punertava (medium). Kun sisälämpötila on 60–65 astetta, paisti on kypsä (well done). Aikaa kuluu noin 1½ tuntia/kg. Kääri paisti leivinpaperiin ja folioon ja anna jäähtyä hyvin.
Valmista chimichurri. Halkaise pesty paprika ja chili, poista siemenet. Leikkaa kaikki kasvikset pieniksi kuutioiksi. Hienonna valkosipulinkynnet. Lisää joukkoon yrttisilppu ja mausteet. Raasta limetistä kuori ja purista mehu. Lisää ne sekä öljy joukkoon. Anna kastikkeen tasoittua kylmässä puolisen tuntia.
Leikkaa jäähtynyt paisti poikkisyin mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet pakastuspussiin ja kaada päälle marinadi. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 2 tuntia, mielellään yön yli. Kääntele pussia muutaman kerran.
Asettele palat vadille tarjolle. Koristele tuoreyrtein. Tarjoa paisti keitettyjen uusien perunoiden ja raikkaan salaatin kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


