Ruoka-alan yrittäjillä tuli mitta täyteen
Elintarvikealan pienyrittäjät ovat kurkkuaan myöten täynnä hankalaa ja kallista sääntelyä. Monen mielestä Suomessa noudatetaan EU-säädöksiä turhan tiukasti. Lisäksi lait räätälöidään suurten toimijoiden tarpeiden mukaisiksi.
Tilausravintola Turengin asema omavalvonta elintarvike Tarjolla olevan ruuan lämpötilan mittaus Kuva: Markku VuorikariLähiruuan yleistymiseksi paiskitaan töitä, mutta samaan aikaan lait jarruttavat sen päätymistä pöytiin. Erityisen säädeltyjä tuotteita ovat liha, kala ja maito.
Pienten yrittäjien toimintaa jarruttavat lait vääristävät kilpailua ja yksipuolistavat valikoimaa. Tätä mieltä on ravintoloitsijapariskunta Marja-Liisa Jäntti ja Mikko Sampo . He pyörittävät ravintolaa Turengin entisellä asemalla.
Jäntti ja Sampo kutsuivat viime vuoden puolella koolle koko joukon sääntelyyn turhautuneita yrittäjiä. Naudanpaistin äärellä pohdittiin, miten varmistettaisiin, että tulevaisuudessa kuluttajille olisi tarjolla muutakin kuin markettien eineksiä. Mukana keskustelussa oli liha-, panimo-, ravintola- ja leipomoalan yrittäjiä.
Oma ajoneuvo kylmäkuljetukseen
Keskustelussa nousi esiin useita hankalia vaatimuksia. Monia tuotteita ei saa ravintoloissa pakastaa ilman miljoonaluokan investointia pakastamolaitokseen. Sampoa harmittaa erityisesti se, ettei ravintolaan voi tuoda mökkireissujen yhteydessä tuoda kalastajilta ostettua kalaa, koska kuljetukseen täytyisi hankkia kylmäkuljetukseen hyväksytty ajoneuvo.
Tarkastajia varten ruoka-alan yritysten on pidettävä kirjaa tolkuttoman monesta asiasta. Kokkien aika kuluu tuote-erien vastaanottoon ja lämpötilojen ynnä muiden tietojen kirjaamiseen.
Jänttiä turhauttaa, ettei ohjeita lainmukaiseen toimintaan tahdo saada mistään, vaikka EU:n myötä yritysten pitäisi lisätä omavalvontaa.
Oiva-luokitus koetaan epäreiluksi
Lihatukkuri Veijo Votkin nostaa esille Oiva-luokittelun ongelmat. Siinä elintarvikealan toimija saa tarkastajalta arvion hygieenisestä tasosta ja tuotteiden turvallisuudesta. Levein hymy kertoo, että asiat on hoidettu oivallisesti ja skaalan toinen ääripää eli mutrunaama kielii huonosta tilanteesta.
”Jos yrityksessä ilmenee kymmenen hyvää kohtaa ja yksi huono, arvosana tulee huonoimman mukaan.”
Votkin harmittelee, että yksittäinen tarkastaja päättää yrityksen maineesta ilman minkäänlaista valitusoikeutta. Myös alueellisia eroja tarkastusten tiukkuudessa on ilmennyt.
MTK ja yrittäjät keräävät esimerkkejä
MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi ymmärtää yrittäjien tuskan. Moni heistä toimii usean lain alaisuudessa, jolloin myös valvontaa riittää. Hallinnollista taakkaa pitäisi ehdottomasti keventää.
Syväniemi kokoaa pk-yrittäjien kanssa esimerkkejä lainsäädännön kuormittavista koukeroista. Paketti toimitetaan päättäjille myöhemmin. Hän kannustaa ruoka-alan yrittäjiä ilmoittamaan ongelmista MTK:n edunvalvojille.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
