
Jos kaikki perheessä saisivat toivoa, niin ainakin nämä suosikit nousisivat viikon ruokalistalle
Järjestäkääpä kotona perheen kesken oma erikoisruokaviikko. Sen teemana voi olla vaikka kunkin perheenjäsenen lempiruoka. Näin saa kenties isäkin pitkään kaipaamansa aitoa lohikeittoa ja pikku koululainen ihan itse tehtyjä pinaattilettuja.
Kermainen lohikeitto on suomalaisten keittojen herkullinen klassikko ja monen toiveruokalistan kärjessä. Kuva: Jarno MelaRuokakyselyitä tehdään paljon niin päiväkodeissa, kouluissa kuin palvelutaloissakin. Kymmenen kärki riippuu toki äänestäjien iästä, mutta myös ajan ruokamuoti vaikuttaa tuloksiin. Toisaalta kaihotaan perinteisiä ruokia, kuten lihapullia ja puuroa. Mutta toisinaan mieli tekee kansainvälisiä makuja maailmalta, kuten chili con carnea, tortilloja, burgereita ja pizzoja.
Keittojen suosikkeja ovat olleet jo vuosia makkara-, herne-, kasvisose- ja lohikeitto sekä myös mehukeitto puuron kera.
Laatikkoruokien parhaimmistoksi ovat nousseet erilaiset makaronilaatikot, lihaperunasoselaatikko, kinkkukiusaus ja kasvisruokien yleistyessä myös härkislasagnette.
Kastikkeissa pisimmän korren vetävät yleensä nakki-, jauheliha-, makkara- ja broilerikastike. Lyömätön yhdistelmä on spagetti ja jauhelihakastike — tomaattinen bolognese. Kasvisruokailijoiden listahittejä ovat taas linssi- ja tofu-, mifu- tai härkiskastike.
Kunniapaikalla kärjessä keikkuvat aina lihapullat, kalapuikot, kananugetit ja pinaattiohukaiset. Nykyään monet listaavat suosikeikseen myös falafelpyörykät tai erilaiset kasvisversiot lihaisista ruuista.
Ikääntyneimpien ruokatoivelistoilla vilahtavat myös lihapullien ja kermaisen lohikeiton lisäksi silakka- ja maksalaatikot, erilaiset kaaliruuat sekä läskisoosi. Pizzoja ja pastoja ei kaivata.
Myös kotona kannattaa tehdä kysely ja laatia yhdessä seuraavan viikon ruokalista perheenjäsenten toiveiden mukaan. Näin tuleva syksyinen ruokaviikko saa uudenlaista pontta nimikkoruokapäivistä. Ja mikä parasta, ei tarvitse pohtia, mitä tänään syötäisiin.
Lohikeitto
4—5 annosta
- Ainekset
- noin 500 g ruodotonta lohifileetä
- ½ tl suolaa
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- noin 500 g perunoita
- 2 porkkanaa
- 1 palsternakka
- 1 rkl voita
- 1 l vettä
- 2 kalaliemikuutiota
- 5 valkopippuria
- 5 maustepippuria
- 2 laakerinlehteä
- 1 prk (2 dl) kermaa
- noin ½ tl suolaa
- noin 1 tl sitruunankuoriraastetta ja tilkka mehua
- ½ dl tuoretta tilliä
Valmistusohje
Leikkaa lohi nahattomiksi suupaloiksi. Ripauta kalojen päälle vähän suolaa, kääntele ja anna maustua keiton valmistumisen ajan.
Kuori sipulit, perunat, porkkanat ja palsternakka. Hienonna sipulit ja leikkaa kasvikset kuutioiksi.
Kuumenna voi keittokattilassa ja kuullota siinä ensin sipuli. Lisää kasvikset ja kääntele hetki.
Lisää vesi, kalaliemikuutiot, laakerilehdet ja pippurit. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
Lisää kalapalat ja kerma. Tarkista maku. Mausta tarvittaessa vielä suolalla ja halutessasi sitruunalla. Kiehauta ja siirrä sivuun. Viimeistele tillisilpulla. Nauti hyvän leivän kanssa.
Äidin lihapullat
4—5 annosta, noin 20 kappaletta
- Ainekset
- 2 (noin 45 g) vaaleaa leipäviipaletta
- 2 kananmunaa
- 1 sipuli hienonnettuna
- 3 valkosipulinkynttä silputtuna
- ½ rkl öljyä
- 50 g juustoraastetta
- 1 tl suolaa
- 1 tl basilikaa
- ½ tl timjamia
- ½ tl mustapippuria
- 400 g naudanjauhelihaa
- Paistamiseen
- 1 rkl voita
- 1 rkl öljyä
- Kastike
- 1 rkl öljyä
- 1 sipuli hienonnettuna
- 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 400 g tomaattimurskaa
- 1 dl vettä (tölkin huuhteluun)
- 1 kasvis- tai lihaliemikuutio
- 1 tl oreganoa
- (suolaa ja mustapippuria)
Valmistusohje
Murenna leivät kulhoon, riko munat joukkoon, sekoita ja anna turvota.
Kuumenna pannulla öljy, lisää sipulisilput ja kuullota pehmeiksi. Anna jäähtyä.
Kumoa leipäseoksen joukkoon pehmenneet sipulit sekä loput ainekset, viimeisenä jauheliha. Sekoita tasaiseksi.
Muotoile taikinasta lihapullia (noin 20 kappaletta) öljyllä kostutetuin käsin leivinpaperin päälle.
Kuumenna pinnoitetulla paistinpannulla (halkaisija noin 25 senttiä) voi ja öljy. Lado lihapullat vierekkäin pannulle. Ravistele välillä ja kääntele vaikka lusikalla, jotta pyörykät saavat kauttaaltaan pintaansa kauniin värin ja kypsyvät.
Valmista kastike. Kuumenna öljy paistokasarissa, lisää sipulisilput ja kuullota ne.
Kaada pannulle tomaattimurska ja tölkin huuhteluvesi. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää liemikuutio sekä oregano. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla.
Lisää kastikkeeseen paistetut lihapullat ja anna kuumentua miedolla lämmöllä, kunnes lisänä tarjottava perunamuusi tai pasta on valmista. Lisää kastikkeeseen tarvittaessa vettä.
Vinkki!
•Juustoksi sopivat hyvin raastetut juustonkannikat ja leiväksi jo hieman kuivahtanut.
•Paista lihapullia pellillä leivinpaperin päällä 225 asteessa noin 15 minuuttia.
•Voit myös kypsentää lihapullat uunissa tomaattikastikkeessa.
Itse tehdystä taikinasta, juuri paistetuilla pinaattiletuilla on aina taattu menekki niin lapsille kuin aikuisillekin. Kuva: Jarno MelaPinaattiletut
4—5 annosta, noin 60 pientä ja 10 isoa lettua
- Ainekset
- 1 pkt (150 g) pakastepinaattia
- 3 kananmunaa
- 5 dl maitoa
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl öljyä
- ½ tl suolaa
- muutama rouhaisu valko- tai mustapippuria
- Paistamiseen
- voita tai öljyä
Valmistusohje
Sulata pinaatti. Vatkaa joukkoon munat, maito, jauhot ripotellen, öljy, suola sekä pippuri ja sekoita tasaiseksi. Anna turvota 15 minuuttia.
Paista taikinasta isommalla lettupannulla (halkaisija 20 cm) noin 10 lettua. Pienellä lettupannulla (halkaisija 7 cm) saat noin 60 lettua.
Tarjoa letut sellaisenaan, puolukkahillon tai suolaisen täytteen, kuten savukalatahnan tai kurkkukastikkeen kanssa.
Vinkki!
Saat koristeellisia lettuja, kun painat pannulle muutaman tuoreen pinaatinlehden ennen taikinan lisäämistä.
Pasta on aina toivottu ruoka. Tyypilliseen broilerikastikkeeseen saa mukavasti ujutettua myös kasviksia. Ruusukaaliviikon kunniaksi ruokaa rikastavat nyt myös ruusukaalin lehdet. Kuva: Jarno MelaVärikäs broileripasta
4 annosta
- Ainekset
- 200 g ruusukaaleja
- 1 pieni (200 g) kesäkurpitsa
- 1 paprika
- ½ purjoa
- 1 pkt (noin 400 g) broilerin fileesuikaleita
- 2 rkl rypsiöljyä
- 2 rkl tomaattisosetta
- 2 rkl makeaa chilikastiketta
- 1 rkl soijakastiketta
- 2 tl oreganoa
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl suolaa
- noin 1 dl vettä
- Lisäksi
- noin 300 g pastaa
- juustoraastetta
Valmistusohje
Pane haluamasi pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan.
Leikkaa ruusukaaleista kantaa pois ja pura lehdet omaan kulhoonsa. Huuhtele ja valuta. Viipaloi huuhdeltu kesäkurpitsa pituussuunnassa juustohöylällä. Halkaise paprika, poista siemenet ja leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi. Halkaise, huuhtele ja pilko purjo.
Ruskista lihapalat öljyssä pannulla. Lisää kasvikset ja kääntele muutama minuutti.
Lisää tomaattisose, chili- ja soijakastike, mausteet ja vesi pannulle. Hauduta noin 10 minuuttia. Tarjoa keitetyn pastan ja juustoraasteen kanssa.
Vinkki!
Jos haluat kastikkeesta ruokaisemman, lisää lopussa veden kanssa 1—2 dl ruoka- tai ranskankermaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


