Matti Jämsén kokkaa Suomea maailmankartalle
Keittiömestari Matti Jämsénillä alkaa olla kuumat paikat muutenkin kuin hellan ääressä. Veitset on teroitettu jo aikaa sitten kokkien Euroopan mestaruuskisoja varten. Kisat käydään toukokuussa Tukholmassa. Seuraava tavoite on maailmanmestaruus Bocuse d’Or -kilpailuissa.Kolme vuotta sitten Matti Jämsén sijoittui kokkien MM-finaalissa viidenneksi. Uusintakierrokselle lähtenyt kokki on erityisen nälkäinen nappaamaan kirkkaimman mitalin.
Voitosta hyötyisi koko Suomi. Ainakin, jos muistellaan, mitä Ruotsissa seurasi, kun maan huippukokki Mathias Dahlgren nappasi maailman parhaan kokin tittelin vuonna 1997. Sen seurauksena ruokamatkailijoiden määrä kasvoi ennennäkemättömästi. Dahlgrenin ravintolat toimivat yhä vetonauloina.
Jämsén arvelee, ettei Suomessa ole vielä ymmärretty kokkien MM-kisojen vetovoimaa. Kilpailu televisioidaan suorana lähetyksenä yli kymmeneen maahan. Suomessa harva on edes kuullut Bocuse d’Orista.
Koska Suomessa on pienet piirit, moni kokki käy hakemassa maailmalta vauhtia uraansa. Jämsén on työskennellyt Norjassa ja Saksassa Michelin-tähdin palkituissa ravintoloissa.
Suomessa häntä harmittaa ravintola-alan tiukka sääntely. Se saa aikaiseksi tunteen, ettei kokkien ammattitaitoon luoteta. Omavalvontaan ja byrokratian pyörittämiseen tarvitaan lisätyövoimaa, mikä puolestaan nostaa ravintolaruuan hintaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

