Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Fazer Café vaihtaa suosituimman kalatuotteen raaka-aineen kotimaiseen maaliskuussa

    Lohikeiton norjalainen lohi korvataan suomalaisella kirjolohella.
    Norjalainen lohi korvataan Fazerin kahviloiden lohikeitossa suomalaisella kirjolohella maaliskuussa.
    Norjalainen lohi korvataan Fazerin kahviloiden lohikeitossa suomalaisella kirjolohella maaliskuussa. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Fazer Café -kahvilaketju tarjoaa jatkossa asiakkaille yksinomaan kotimaisesta kirjolohesta valmistettuja kalatuotteita.

    Näkyvin muutos tapahtuu kahviloiden suosituimmassa ruokatuotteessa, lohikeitossa, jossa norjalainen lohi korvataan suomalaisella kirjolohella. WWF Suomi ja Fazer ovat tehneet jo vuosia yhteistyötä kestävän kalastuksen edistämiseksi ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Muutos kalalajissa vauhdittaa Fazerin vastuullisuustavoitteita ja on osa yrityksen kuluttajalähtöistä ajattelua.

    ”Tavoitteemme on siirtyä käyttämään ainoastaan WWF:n vihreän listan kaloja ja äyriäisiä tämän vuoden loppuun mennessä”, sanoo Miika Kostilainen, Fazer Retail Finlandin toimitusjohtaja.

    ”Asiakkaidemme tietoisuus ja halu tehdä vastuullisia valintoja kasvaa kovaa vauhtia ja me Fazer Café -ketjussa vastaamme tähän siirtymällä norjalaisesta lohesta lähellä kasvatettuun kirjoloheen. Kotimainen kirjolohi rasittaa ympäristöä vähemmän ja se luo myös työtä ja hyvinvointia Suomeen.”

    Fazer Café -kahvilaketju on osa Fazer Retail -liiketoimintaa, mihin kuuluu myös 14 Gateau-leipomomyymälää pääkaupunkiseudulla.

    ”Rakennamme Suomen johtavana kahvilaketjuna pitkän aikavälin kilpailukykyä ja tarvitsemme myös jatkossa korkealuokkaisia raaka-aineita, jotka on tuotettu kestävästi”, kertoo Kostilainen.

    Fazer on sitoutunut käyttämään liiketoiminnassaan yksinomaan vastuullisesti tuotettua kalaa ja äyriäisiä. Yhtiö noudattaa WWF:n kalaopasta, jonka avulla se arvioi kala- ja äyriäiskantojen kestävyyttä.

    Kasvatetut lohikalat ovat Suomen suosituinta kalaruokaa ja erityisesi norjalainen kasvatettu lohi on jo pitkään ollut kulutustilastojen kärjessä.

    WWF Suomi muistuttaa, että kalankasvatuksella on kuitenkin lähes poikkeuksetta vaikutuksia meriluontoon.

    ”Suomessa ja Ruotsissa kalankasvatuksen ympäristövaikutuksia on onnistuttu vähentämään merkittävästi ja kokonaisvaikutukset huomioiden kirjolohi on ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi norjalainen kasvatettu lohi. Meriluonnon ja kalakantojen monimuotoisuuden näkökulmasta on tärkeää syödä vaihtelevasti eri kalalajeja ja suosia erityisesti kestävästi pyydettyjä luonnonkaloja”, sanoo Matti Ovaska, WWF Suomen suojeluasiantuntija.

    Kirjolohta käytetään Fazer Café-kahviloiden kermaisessa lohikeitossa, salaattibaarissa, kylmäsavulohileivässä ja tilauksesta valmistettavassa lohipiirakassa. Kirjolohi on pääsääntöisesti kotimaista. Saatavuudesta riippuen se voi välillä tulla myös Ruotsista. Muutos kalalajissa tapahtuu maaliskuun 2023 aikana.