Hans Välimäki sairastui ruokamyrkytykseen syötyään eurooppalaisessa huippuravintolassa: "Suomessa on hyvä elintarvikevalvonta"
Valvonta ei saisi kuitenkaan olla ristiriidassa maalaisjärjen kanssa, huippukokki korostaa.
Kokki Hans Välimäen herkkuihin kuuluvat tuore veri, maksat, munuaiset, kateenkorva ja kieli. Kuva: Jussi Ratilainen500 ruoka-alan ammattilaista ja kokkia on allekirjoittanut julkilausuman, joka vetoaa Ruokavirastoon kotimaisten sisäelinten käytön helpottamiseksi. Yksi allekirjoittaneista on huippukokki Hans Välimäki.
"Valtava määrä käyttökelpoista ruokaa menee roskiin. On hyvä, että viranomaiset valvovat, mutta tällä hetkellä tilanne tuntuu menneen liian pitkälle."
Hänellä on ollut vaikeuksia erityisesti tuoreen veren ja kotimaisten tuoreiden ankkojen saannissa.
"Esimerkiksi ankan maksan rakenne kärsii pakastamisesta. Näiden kysyntä hiipuu kun niistä ei ole tarjontaa."
Välimäki osaa myös arvostaa suomalaista elintarviketurvallisuutta.
"Jopa Euroopassa tunnetuissa ruokamaissa on ollut paljon ruokamyrkytystapauksia ja olen myös itse sairastunut vakavasti ruokamyrkytykseen syötyäni huippuravintolassa. Olemme suunnittelemassa vaimoni kanssa ruokamatkaa, joten tällaiset ruokamyrkytysuutiset saattavat vaikuttaa myös omiin valintoihimme kohdetta valittaessa", Välimäki kertoo.
"Toistuvat tapaukset saattavat vaikuttaa myös turistien ja matkailijoiden virtaan laajemminkin, joten koen että on vain hyvä asia, kun Suomessa on hyvä ja tehokas elintarvikevalvonta. Valvonnan ei kuitenkaan tarvitsisi olla ristiriidassa terveen maalaisjärjen kanssa."
Ruokavirasto ja teurastamoyrittäjät kertovat, että sisäelinten kysyntä jää usein vaatimattomaksi. Välimäen mukaan suomalaisten ruokatietoutta on lisättävä.
"Sisäelimiin liittyy valtava määrä ennakkoluuloja. Nuoret suomalaiset eivät välttämättä osaa enää valmistaa sisäelimiä ja esimerkiksi veri koetaan helposti ällöttäväksi", Välimäki toteaa.
"Suomalaisille on syötetty jauhelihaa ja eineksiä puolipakolla ja sisäelinten hyvästä saatavuudesta saataisiin aikaan myös varmasti paranevaa menekkiä. Lisäksi sisäelimet ovat edullista ja ravitsevaa ruokaa”,
Sisäelinten valmistuksen ei tarvitse olla monimutkaista. Yksi Välimäen suosikeista on maksa, joka lasketaan varovaisesti kypsymään kiehautettuun mausteliemeen.
"Liemen lämpötilaa lasketaan ja maksan annetaan hautua. Sitten maksa jäähdytetään ja sen päälle pannaan paino, jonka jälkeen sitä on helppo leikata voileivän päälle."
Lue lisää:
Viranomainen vastaa: Kaikkia ruhonosia saa käyttää, vain sukuelimet kiellettyjä
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
