Leipäkin joutui osin syntilistalle – näkymätön ainesosa suuri terveysriski
Lähes jokainen suomalainen saa ruoastaan liikaa suolaa. Professorin mukaan yksi suurimmista syypäistä on leipä.
Professori Ursula Schwab kertoi, että leipä on yksi suurimmista suolan lähteistä. Kuva: Carolina HusuAikuisilla suolan natriumin ja siitä johdetun suolan tarve on 1,5 grammaa päivässä. Tähän pääseminen ei monelle kuitenkaan ole käytännössä mahdollista, ja suositeltava suolan enimmäissaanti onkin alle viisi grammaa eli alle teelusikallinen päivässä.
Suomalaiset ylittävät suosituksen selvästi: naisilla saanti ylittyy noin puolitoistakertaisesti ja miehillä noin kaksinkertaisesti.
”Suolan saanti on ollut iso ongelma. Naisista 96 prosenttia saa liikaa suolaa ja miehistä sata prosenttia pyöristettynä”, Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professori Ursula Schwab kertoi medialle järjestetyssä tilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.
Schwab totesi, että viljavalmisteet ja etenkin leipä, ovat yksittäisistä elintarvikkeista suurin suolan lähde.
”Ette varmaan tätä ihmettele, jos olette leipähyllyllä leipien suolapitoisuuksia katsoneet. Tämä on asia, johon toivottavasti saadaan kuluttajille vaihtelua ja valinnanvaraa.”
Uusissa ravitsemussuosituksissa todetaan, että runsas suolan saanti lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä. Se lisää myös kohonneen verenpaineen todennäköisyyttä, mikä puolestaan lisää aivohalvauksen ja muiden sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.
”Meillä on isona ongelmana sydän- ja vesisuonisairaudet, joka on meillä tappaja numero yksi edelleen. Se monesti unohtuu”, Schwab totesi.
Suosituksissa todetaan, että jo gramman vähennys päivittäisessä suolan saannissa vähentää väestötasolla merkittävästi suolan terveyshaittoja, kuten aivoverenvuotoja.
”Runsaan suolan saannin haittoja voidaan vähentää lisäämällä kaliumin saantia, joka tehostaa natriumin eritystä munuaisten kautta”, suosituksissa ohjeistetaan.
Suosituksissa asetetuissa kriteereissä ateriapalveluille, on mainittu tuoreen leivän suolan enimmäismääräksi 0,9 grammaa ja näkkileivälle enintään 1,2 grammaa sataa grammaa kohti. Monissa leivissä suolaa voi kuitenkin olla tätä enemmän.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







