Tiedätkö, mikä on picanha tai lankku? Niistä veikataan ensi kesän hittejä
Grillaajalla on nyt valinnanvaraa, kun kylmätiskit tarjoavat erilaisten makkaroiden lisäksi jos jonkinlaista lihaa ritilälle.Suomalaiset syövät kesällä 110 miljoonaa grillimakkaraa, mutta grillausbuumi ei rajoitu makkaroihin, vaan hiillokselle on tarjolla yhä moninaisempia lihoja ja ruhonosia.
HKScan veikkaa picanhasta ensi kesän suosikkigrillattavaa. Picanha on naudan ulkofileen kärkiosa, mureampi kuin muu ulkopaisti. Se voi olla joko possua tai nautaa. Suomenkielistä termiä sille ei ole.
Tomahawk on naudan ulkofileeviipale, johon on jätetty pitkä luu. Se grillataan kuten naudan kyljys. Sitä kutsutaan myös inkkaripihviksi.
Brisket on naudanrinnan osa, joka koostuu kahdesta lihaksesta, rasvattomasta ja rasvaisemmasta. Se on amerikkalainen klassikko.
Flank steak eli kuvepaisti tai kansanomaisemmin lankku on naudan kuvetta ja vaatii hitaan kypsennyksen matalassa lämmössä.
Grillausbuumi voimistui ensimmäisen koronakesän aikana ja suosio jatkaa kasvuaan, toteaa HKScanin markkinointijohtaja Mikko Järvinen.
”Kaikkea voi grillata ja koko aterian valmistaa grillissä. On opittu, että hiljaa hyvä tulee ja haastavistakin ruhonosista saa herkkua.”
Grillaukseen liittyy laaja varustelu, jonka voi huomata vaikka astelemalla rautakauppaan. On jos jonkinlaista grilliä ja hilavitkutinta, paistinkiviä, alustoja, pannuja.
Retkille otetaan mukaan retkigrilli ja nuotiolla ja avotulella tehdään ruokaa.
Nettiin on syntynyt yhteen tai useampaan grillausmetodiin hurahtaneita ryhmiä, kuten Savustajat (33 500 jäsentä), Pizzanpaistajat (27 000 jäsentä) tai Burger Lovers Finland (25 000 jäsentä). Ryhmissä jaetaan kuvia ja vinkkejä.
HKScanin keittiömestarin Kari Aihisen ykkösvinkit grillaamisen onnistumiseen ovat, että grilli on kunnossa ja puhdas ja liha laadukasta. Hän rohkaisee ostamaan muutakin kuin helppoa sisäfileetä, sillä muissa ruhonosissa on makua ja valmiiksi mureutettuina ne ovat hyviä.
”Haastakaa itseänne, hauskuutelkaa, ottakaa aikaa ja nauttikaa grillaamisesta”, Aihinen kehottaa. ”Ja syökää yhdessä.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



