Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Näillä konsteilla loihdit marjajälkiruuasta hillittömän herkun – lakkajäätelökin onnistuu sähkövatkaimen ja pakastimen avulla

    Kruunaa ruokahetki marjaisalla jälkiruualla. Aterian huipennus voi syntyä hetkessä tai se voi odotella pöytään pääsyä viimeistelyä vailla valmiina.
    Mustaherukkamehu antaa pannacottalle upean värisävyn. Maussa häivähtää myös valkosuklaa.
    Mustaherukkamehu antaa pannacottalle upean värisävyn. Maussa häivähtää myös valkosuklaa. Kuva: Carolina Husu

    Sanotaan, että ateria on täydellinen vasta kun se on saanut makean päätöksensä. Jälkiruoka koetaan silti usein haasteelliseksi – pitäisihän sen kirvoittaa aplodit, vaikka syöjällä olisi jo kuinka kylläinen olo.

    Arkena jälkiruoka kuitataan usein hedelmällä tai kahvikupillisella leivonnaisen kera, mutta pienikin juhla juhlistuu entisestään makealla lopetuksella. Ruokavieraita kestittäessä kannattaa tarttua reseptiin, jossa jälkiruoka tehdään etukäteen ja koristelun jälkeen se vain nostetaan pöytään.

    Marjat ovat herkullisia sellaisenaan, salaatteina tai jäätelön, vanilja- tai kinuskikastikkeen kera tarjottuna. Jälkiruokakeitot ja -kiisselit kuuluvat suomalaisten rakastamiin perinneruokiin. Marinoimalla tai rahka-kermaan sekoitettuna marjat saavat uusia maku-ulottuvuuksia. Marjoja voi käännellä erilaisiin vaahtoihin ja jäädykemassoihin. Ja mitäpä olisivat lettukestit ilman marjalisää.

    Pannacottan silkinsileä rakenne säilyy, kun mustaherukat lisätään massaan mehutiivisteenä. Mehu ja valkosuklaa makeuttavat jälkiruuan eikä lisäsokeria tarvita.

    Murustele puolukkarahkan joukkoon seesamitahnasta valmistettua makeaa halvaa ja nosta siten arkinen jälkkäri uusiin sfääreihin.

    Köyhät ritarit ovat hävikintorjujan herkku, jonka voi tehdä vähän kuivahtaneesta vaaleasta leivästä tai pullasta. Saat vaihtelua, kun uitat leivät maidon sijaan kaura- tai kookosmaidossa ja lisäät nesteeseen mausteita, kuten kanelia tai kardemummaa.

    Helppo jäätelö syntyy vatkaamalla kerma ja kondensoitu maito vaahdoksi ja sekoittamalla joukkoon marjoja sekä mausteita. Aikuisten jälkiruokaan voit lorauttaa lisäksi likööriä tai punssia.

    • Valkosuklainen mustaherukkapannacotta
    • 6 annosta
    • Ainekset
    • 2 liivatelehteä
    • 100 g valkosuklaata
    • 3 dl kuohukermaa
    • 2 dl mustaherukkamehutiivistettä
    • Koristeeksi
    • herukoita
    • valkosuklaalastuja

    Valmistusohje

    Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä viitisen minuuttia.

    Rouhi valkosuklaa.

    Kiehauta kerma. Lisää joukkoon paloiteltu valkosuklaa. Sekoita, kunnes suklaa on liuennut.

    Purista liivatelehdistä vesi ja liuota ne lämpimään kermaseokseen. Lisää joukkoon mustaherukkamehu.

    Jaa seos jälkiruokamaljoihin, peitä kelmulla ja siirrä kylmään hyytymään noin 4 tunniksi.

    Koristele annokset herukoilla ja valkosuklaalastuilla.

    Helppotekoinen puolukkarahka saa paahdetun seesamin makua halvasta.
    Helppotekoinen puolukkarahka saa paahdetun seesamin makua halvasta. Kuva: Carolina Husu
    • Puolukka-halvarahka
    • 6 annosta
    • Ainekset
    • 1 prk (2 dl) vispikermaa
    • 1 prk (250 g) maitorahkaa
    • 3 dl puolukoita
    • ½ dl sokeria
    • ½ rs (75 g) vaniljahalvaa

    Valmistusohje

    Vatkaa kerma tukevaksi vaahdoksi.

    Sekoita rahkan joukkoon kevyesti murskatut puolukat ja sokeri.

    Rouhi halva ja kääntele se rahkaseokseen kermavaahdon kanssa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria.

    Anna makujen vetäytyä viileässä pari tuntia. Koristele puolukoilla ja halvarouheella.

    Marinoi pakastemarjat kanelin, vaniljan ja tähtianiksen maustamassa liemessä köyhien ritareiden seuraksi.
    Marinoi pakastemarjat kanelin, vaniljan ja tähtianiksen maustamassa liemessä köyhien ritareiden seuraksi. Kuva: Carolina Husu
    • Köyhät ritarit ja marinoitu marjakimara
    • 6 annosta
    • Ainekset
    • 6 viipaletta vaaleaa, kuivahtanutta vuokaleipää
    • Kostutus
    • 2 dl maitoa
    • 1 kananmuna
    • 1 rkl vehnäjauhoja
    • 1 tl sokeria
    • ½ tl suolaa
    • Paistamiseen
    • 2–3 rkl voita
    • Marjakimara
    • 3 dl vettä
    • 1½ dl sokeria
    • 2 tähtianista
    • 1 vaniljatanko
    • 1 kanelitanko
    • 5 dl pakastemarjoja (mustikoita ja vadelmia)
    • Lisäksi
    • kermavaahtoa

    Valmistusohje

    Tee ensin marjakimara. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Lisää tähtianikset, kanelitanko ja halkaistu vaniljatanko. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes seos on kiehunut kasaan ja paksuuntunut vähän.

    Poimi mausteet pois kuumasta liemestä keittiöpihdeillä. Kumoa jäiset marjat sokeriliemeen ja siirrä kattila sivuun. Jätä marjat maustumaan.

    Vatkaa maito, muna, jauhot, sokeri ja suola kulhossa.

    Kuumenna rasva paistinpannussa. Kastele pari kolme leipäviipaletta kerrallaan maitoseokseen ja paista leivät molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

    Tarjoa ritarit lämpiminä marjakimaran ja kermavaahdon kera.

    Ota lakkajäätelö pakastimesta pehmenemään riittävän ajoissa ennen herkuttelua.
    Ota lakkajäätelö pakastimesta pehmenemään riittävän ajoissa ennen herkuttelua. Kuva: Carolina Husu
    • Lakkajäätelö
    • 6 annosta
    • Ainekset
    • 1 prk (2 dl) vispi- tai kuohukermaa
    • 1 prk (noin 400 g) kondensoitua maitoa (makeutettu maitotiiviste)
    • 2 tl vaniljasokeria
    • 3 dl lakkoja
    • (2 rkl lakkalikööriä)

    Valmistusohje

    Vatkaa kerma, kondensoitu maito ja vaniljasokeri sähkövatkaimella vaahdoksi.

    Valuta lakoista enin neste ja lisää marjat kermaseokseen. Mausta halutessasi liköörillä.

    Kaada seos leipä- tai kakkuvuokaan ja pakasta vähintään 6 tunniksi.

    Jos säilytät jäätelöä pidempään, ota se huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Pyöräytä jäätelökauhalla palloja ja tarjoa ne kauniista jälkiruokamaljoista.