Tuore ohrarieska maistuu viikonlopun aamiaisella
Rieskat ja teeleivät pelastavat, kun tuoreen leivän mieliteko yllättää viikonloppuna. Sekoita kylmät ainekset taikinaksi sillä aikaa, kun uuni lämpiää. Taputtele pellille, paista ja nauti teen, kahvin tai kaakon kanssa.
Uunipannullinen ohrarieskaa riittää isollekin perheelle. Ylimääräiset rieskapalat kannattaa pakastaa. Kuva: Jaana KankaanpääRieskan ja teeleivän nesteeksi käy vesi, kasvisten keitinliemi, maito, piimä tai juustomaito. Neste saa olla kylmää; silloin leivistä tulee mureita.
Tavallisimmin rieskataikinaan käytetään ohraa, joko jauhoina tai ryyneinä. Ryynirieskat eivät ole pikaleivonnaisia, sillä ryynit saavat turvota yön yli tai aamusta iltaan kylmässä nesteessä.
Perinnerieska valmistuu ilman kohotusaineita. Pieni nokare hiivaa, hiukan soodaa tai leivinjauhetta antaa kuitenkin pehmeämmän lopputuloksen. Hiivalisäyksestä huolimatta rieskataikinaa ei kohoteta, vaan se leivotaan ja paistetaan heti.
Pakasta ohrajauhoilla leivotut ylimääräiset rieskat, sillä ne vanhenevat nopeasti. Lämmitys tekee pakasteleivonnaisesta vasta leivotun tuntuisen.
Ohrarieska
uunipannullinen
1 l piimää
5 dl maitoa
6 dl rikottuja ohrasuurimoita
2 tl suolaa
2 munaa
5 rkl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
50 g voita sulatettuna
Sekoita ohrasuurimot piimä-maitoseokseen. Anna turvota yön yli jääkaapissa. Sekoita loput aineet joukkoon. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa noin 35 minuuttia.
Leikkaa lämpimänä paloiksi ja tarjoa munavoin kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
