Elintarvikevienti luisti loistavasti koronavuonna – "Ruokaviennin ympärillä vallitsee edelleen innostunut ja toiveikas ilmapiiri"
Ruuan vientiä EU:sta haittasivat Boeing-Airbus-tukikiistan seurauksena useille elintarvikkeille asetetut tullit.
Maito- ja lihatalouden tuotteiden vienti Kiinaan vetää hyvin. Kuvassa lastataan Atrian vientilihaa Kiinaan kylmävarastossa Seinäjoella. Kuva: Johannes TervoSuomen elintarvikevienti jatkui viime vuonna vahvassa vireessä koronaepidemiasta huolimatta, kertoo Elintarviketeollisuusliitto.
Tullitilastojen mukaan Suomesta vietiin elintarvikkeita 1,77 miljardilla eurolla. Se on jopa hieman enemmän kuin vuonna 2019, mikä oli 1,75 miljardilla eurolla elintarvikeviennin ennätysvuosi.
"Hatunnosto kaikille elintarvikeviejille! Erittäin haasteellisista olosuhteista huolimatta yritykset onnistuivat pitämään pintansa viennissä upeasti. Saavutus on merkittävä siihenkin nähden, että Suomen koko viennin arvo väheni tilastojen mukaan viime vuonna reilulla 10 prosentilla", toimialapäällikkö Marika Säynevirta Elintarviketeollisuusliitosta vertaa.
Elintarviketeollisuusliiton mukaan elintarviketurvallisuus on korostunut korona-aikana. Se tukee myös suomalaisten, laadustaan tunnettujen ruokien ja juomien vientiä. Myös terveellisyyden merkitys vahvistui entisestään elintarvikemarkkinoilla.
Elintarvikkeita vietiin aiempien vuosien tapaan eniten EU-maihin. Niihin viennistä suuntautui 59 prosenttia.
Yksittäisistä maista Ruotsi oli vientiosuudellaan ykkönen (18 prosenttia), kakkonen Kiina (reilu 8 prosenttia) ja kolmas Viro (noin 7 prosenttia).
Tuoteryhmistä merkittävimmät olivat maitotaloustuotteet, liha, kala, alkoholi- ja virvoitusjuomat sekä viljat.
"Maito- ja lihatalous ovat suurimmat tuotantosuuntamme ja vienti Kiinaan vetää niissä nyt hyvin. Suomen ja koko EU:n meijerituotteiden vienti säilytti viime vuonna asemansa vientimarkkinoilla. Kauppasopimuksistakin on ollut hyötyä: EU:n juustonviennin merkittävin kohde oli viime vuonna Japani, jonka kanssa solmittiin uusi kauppasopimus kaksi vuotta sitten. Vienti kasvoi peräti 13 prosenttia", Säynevirta kertoo.
Ruuan vientiä EU:sta haittasivat kuitenkin Boeing-Airbus-tukikiistan seurauksena useille elintarvikkeille asetetut tullit.
"Esimerkiksi juustojen vienti EU:sta USA:han väheni viime vuonna 10 prosentilla edellisvuodesta. Myös erilaisten alkoholijuomien vienti kärsi merkittävästi tulleista ja globaaleista koronarajoituksista."
Korona vaikutti viime vuoden vientimarkkinoilla erityisesti foodservice-sektoriin eli ravintoloiden, suurkeittiöiden ja majoitusliikkeiden kysyntään. Vaikeudet jatkuvat myös tänä vuonna.
Suomalaisten elintarvikkeiden vientiä edistävä FoodfromFinland-ohjelma jatkaa kuitenkin toimintaansa virtuaalisia työtapoja hyödyntäen.
"Ruokaviennin ympärillä vallitsee edelleen innostunut ja toiveikas ilmapiiri. FoodfromFinlandin kolmas kausi on juuri käynnistynyt. Monipuolinen vientiohjelma on auttanut maailmalle jo useita suomalaisyrityksiä", Säynevirta kiittelee.
Elintarviketeollisuusliiton mukaan valppautta tarvitaan myös muiden kuin vientiuhkien torjuntaan, esimerkiksi eläintautien.
EU:n ja Ison-Britannian sopimuksen ansiosta kaupankäynti on jatkunut, mutta lisääntynyt byrokratia aiheuttaa käytännön hankaluuksia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
