Paikallinen kuha siivitti Espoon koulun voittoon
Ruokavisassa kilpailleet oppilastiimit hurmasivat tuomariston kauden vihanneksilla, riistalla, marjoilla, sienillä ja muilla kotimaisilla lähiherkuilla. Ateriat olivat kisan teeman mukaisesti vastuullisia ja ravitsevia.Espoon yhteislyseon koulu nappasi tänään voiton koululaisten Ruokavisan loppukilpailussa Elma-messuilla Helsingissä.
Tuomaristo kehui yhdeksäsluokkalaisista koostuneen tiimin ateriakokonaisuutta kunnianhimoiseksi ja kauden tuotteita hyödyntäväksi.
Kokonaisuuden ulkonäkökin oli päräyttävä. Näin luonnehti kisan tuomaristoon kuulunut keittiömestari, villiruokalähettiläs Sami Tallberg . Hän oli erityisen mielissään siitä, että voittajatiimi käytti runsaasti yrttejä.
Isän pyytämää hirvenlihaa
Muut näytöskeittiössä kisanneet koulut olivat Kotimäen koulu Littoisista ja Hakkalan koulu Lammilta.
Jälkimmäinen oli valinnut pääruuaksi hirvenlihan, koska parin oppilaan isät kuuluvat paikalliseen metsästysseuraan. Todellista lähiruokaa siis.
Muut tiimit luottivat kalaan, jonka syönnin lisäämiseen kehotetaan uusissa ravitsemussuosituksissa.
Espoolaisten kuha oli peräisin paikalliselta kalastajalta. Oppilaat leipoivat myös ruissipsejä kunnioittaakseen paikallisia leipomoperinteitä. Alkuruuaksi oli tarjolla kurpitsakeittoa.
Rauhallista kisailua
Espoolaisten keittiössä hääränneen Teo Rissasen mielestä vaikein työvaihe oli uunijäätelön valmistus. Lakoilla ryyditetty jälkiruoka onnistui kuitenkin kuohkeudessaan erinomaisesti.
Kisan juontaja, MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi ihasteli koululaisten rauhallisuutta ja tiimityöskentelyä.
Oppilaat seuloutuivat loppukilpailuun kaikkiaan 2 140 oppilaan joukosta. Kouluja oli mukana kisassa 41.
Kodinkonevalmistaja Whirlpool palkitsee Espoon yhteislyseon tiimin päivittämällä koulun kotitalousluokan kodinkoneet.
Teemana ravitsemus ja vastuullisuus
Sarjassaan kolmannen Ruokavisan teemana olivat ruuan vastuullisuus ja ravitsemus. Kilpailu tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä ruuantekijöiden arvostusta sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina.
Visa pohjautuu teemoista laadittuun oppimateriaaliin, johon voi tutustua nettisivulla http://ruokavisa.fi
Ruokavisa laajenee keväällä valtakunnalliseksi ja kisa järjestetään jatkossa keväisin. Ruokatieto järjestää visaa yhteistyössä MTK:n ja Kotitalousopettajien liiton kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

