Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Suomen paras kahvi syntyy Saimaan syleilyssä – papujen paahtaminen on tarkkaa ja antoisaa käsityötä

    Lappeenrannassa toimiva kahvi­paahtimo Lehmus Roastery on palkittu jo kahdesti Suomen parhaana paahtimona. Paikallisuus ja eteläkarjalainen ylpeys ovat sen yritystoiminnan kivijalkoja.
    Pienpaahtimo Lehmus Roasteryn pääpaahtaja Jussi Tyrisevä paahtoi maanantaina kahvipapuja Lappeenrannassa.
    Pienpaahtimo Lehmus Roasteryn pääpaahtaja Jussi Tyrisevä paahtoi maanantaina kahvipapuja Lappeenrannassa. Kuva: Ari Nakari
    Lehmus Roasteryn kahveissa näkyvät ja maistuvat Lappeenrannan eri kaupunginosat. Lauritsalan kaupunginosaa kuvaa ranskalainen paahto.
    Lehmus Roasteryn kahveissa näkyvät ja maistuvat Lappeenrannan eri kaupunginosat. Lauritsalan kaupunginosaa kuvaa ranskalainen paahto. Kuva: Ari Nakari
    Lehmus Roasteryn markkinointijohtaja Arttu Muukkonen ja paahtomestari Visa Tuovinen haluavat tuottaa makuelämyksiä kaikenlaisille kahvinjuojille.
    Lehmus Roasteryn markkinointijohtaja Arttu Muukkonen ja paahtomestari Visa Tuovinen haluavat tuottaa makuelämyksiä kaikenlaisille kahvinjuojille. Kuva: Ari Nakari

    Kahvipaahtimoita on ilmestynyt viime vuosina Suomen suurimpiin kaupunkeihin nopealla tahdilla. Jos mielii maistella Suomen parhaana palkitun Lehmus Roasteryn kahveja, kannattaa ottaa suunta kohti itärajaa tai vähintään lähimmän marketin kahvihyllylle.

    Lappeenrannan ensimmäinen kahvipaahtimo on raivannut tiensä vauhdilla kahvinystävien kuppeihin ja sydämiin. Idea pienpaahtimon perustamisesta syntyi kaveriporukan kuulumisten vaihdon yhteydessä.

    ”Huonoa kahvia on tullut juotua paljon. Meissä kaikissa eli jonkinlainen kipinä siitä, että haluaisimme tehdä itse kahvia. Päädyimme lopulta hankkimaan omat välineet ja ryhdyimme tositoimiin”, Lehmus Roasteryn markkinointijohtaja Arttu Muukkonen muistelee.

    ”Vaatii luovaa hulluutta lähteä tekemään kahvia itse. Otimme tavoitteeksemme, että tekisimme erikoiskahvien juomisen mahdollisimman helpoksi tavalliselle suomalaiselle kahvinjuojalle”, sanoo paahtomestari Visa Tuovinen.

    Paahtimossa hääriviltä kolmekymppisiltä yrittäjiltä ei puutu intoa eikä kunnianhimoa. Keväällä 2016 perustettu yritys on ehtinyt napata itselleen jo kahdesti vuosittaisilla kahvifestivaaleilla myönnettävän Suomen paras paahtimo -palkinnon. Lisäksi paahtimon yhteydessä oleva kahvila palkittiin viime vuonna Suomen parhaana kahvilana.

    Yrittäjien mukaan paahtimon ydinajatuksena on tarjota jokaiselle jotain. Paahtimon perusvalikoimaan kuuluu kuusi erilaista paahtoa tummasta vaaleaan. Lisäksi yritys tarjoaa sesongin mukaan vaihtuvia kahvilaatuja sekä satunnaisia Limited-sarjoja.

    ”Eroamme muista paahtimoissa sillä, että teemme tuotteet etikettejä myöten itse alusta loppuun saakka saman katon alla”, Muukkonen kertoo.

    Paahtimon ja tuotteiden visuaalisesta ilmeestä vastaa paahtimon taiteellinen johtaja ja toimitusjohtaja Samu Koskinen.

    Eteläkarjalainen ylpeys ja lappeenrantalaisiin usein yhdistettävä lesous näkyvät vahvasti yrityksen toiminnassa. Kaikki kolme yrityksen perustajajäsentä ovat sekä syntyneet että kasvaneet Lappeenrannassa.

    Perinteisen paahtoasteen ja täyteläisyyden lisäksi Lehmus Roasteryn kahveissa arvostellaan myös niiden lesous asteikolla yhdestä viiteen. Luonnollisesti kaikkien yrityksen kahvien lesousaste on vähintään 4/5.

    ”Haluamme tehdä asiat näyttävästi ja olemme ylpeitä siitä, että olemme luoneet tänne jotain uutta ja aidosti alusta loppuun asti paikallista. Lappeenrannan satama-alue ja vanha makasiinirakennus tarjoavat oivat puitteet paahtimolle ja kahvilalle”, Muukkonen myhäilee.

    Tummapaahtoiset kahvit ovat hiipineet hiljalleen vaaleapaahtoisten rinnalle suomalaisten kahvipöytiin. Se näkyy myös paahtimon myynnissä.

    ”Tummapaahtoiset kahvit myyvät selvästi vaaleapaahtoisia enemmän", Muukkonen sanoo.

    Monet suosivat tummia kahveja, koska ne ovat hellempiä vatsalle.

    Muukkosen mukaan Lehmus Roasteryn tavoitteena on kuitenkin opastaa suomalaisia maistelemaan erityisesti vaaleapaahtoisia kahveja.

    ”Kahvin perusominaisuudet ovat makeus ja pehmeys, ei kitkeryys. Paahtomestari voi käytännössä pilata kahvin helpoiten liialla paahtamisella”, toteaa Tuovinen.

    ”Kahvi on makea juoma, vaikka moni saattaa ajatella toisin”, Muukkonen komppaa.

    ”Tummassa kahvissa maistuu paahtuneisuuden maku, kun taas vaaleapaahtoisissa saadaan paremmin esiin raaka-aineen eli kahvipavun ominaismaku”, Tuovinen selittää.

    Kahvipapujen jäljitettävyys ja tuotannon kestävyys ovat paahtimolle tärkeitä. Yritys pyrkii saamaan kaikkiin pakkauksiinsa kahvipapujen alkuperämerkinnät aina tilan nimeä myöten.

    Tällä hetkellä Lehmus Roastery valmistaa kahveja 15 eri maasta tulevista pavuista.

    ”Kun maksamme suuremman korvauksen raaka-aineesta, saamme hyvää kahvia nyt ja vielä ensi vuonnakin”, Tuovinen toteaa.

    ”Näin viljelijätkin pystyvät panostamaan kestävään toimintaan.”