Oletko syönyt tunturivalasta? Japanissa nimettiin eläimiä erikoisella tavalla, kun lihansyönti ei ollut huudossa
Japanissa jo lapset tuntevat ruokien sesongit ja eri paikkakuntien erikoisuudet. Entä minkälaisia elämyksiä halajavat New Yorkin superrikkaat?
Japanilaiset ajattelevat edelleen, että matkustaminen on paikkojen, makujen ja näkyjen pyhiinvaellusta, kertoo Mitä ihmettä, Japani -podcast. Kuva: Viestimedian arkistoPodcastit ovat kiva tapa makumatkailuun.
Kaikki on New Yorkista -podcastissa sukelletaan paitsi katuruokaan, myös superrikkaille loihdittuihin elämyksiin.
Podcastissa vieraileva Toni Toivanen teki 16-tuntisia päiviä miljardöörien kokkina Manhattanilla, Central Parkin lähellä 432 Park Avenue -rakennuksessa, jonka asuntojen hinnat lähtivät 54 miljoonasta.
Hän kehitti uusia makuja asiakkaille, jotka olivat matkustaneet paljon ja nähneet kaiken mahdollisen.
Toni Toivanen teki 16-tuntisia päiviä miljardöörien kokkina Manhattanilla, Central Parkin lähellä.
Hieman vanhempi podcast ”Mitä ihmettä, Japani?” tulee lähemmäs omaa arkea ja Suomen sushibuffetteja.
Japanin-tutkija Miika Pölkki kertoo, että 1800-luvun puoliväliin saakka koulutetut ihmiset ja yläluokka eivät syöneet lihaa, sillä kaupungeissa ajateltiin, että elämän ottaminen eläimiltä ei ollut sopivaa.
Lihaa kuitenkin haluttiin syödä, joten eläimille keksittiin nimiä, jotka eivät varsinaisesti kerro eläimestä. Kalojen syöminen ei ollut kiellettyä, joten porosta tuli ”tunturivalas”.
Kaikki ruokaperinteet eivät Japanissakaan ole ikivanhoja. Nykyisin jouluaattoon kuuluvat Kentucky Fried Chicken -ravintolaketjun kanat, coleslaw-salaatti ja iso kermatäytekakku, jossa on paljon mansikoita.
Kaikki ruokaperinteet eivät Japanissakaan ole ikivanhoja.
Japanissa jo lapset tuntevat ruokien sesongit ja eri paikkakuntien erikoisuudet.
Hienoimmissa japanilaisissa ravintoloissa on 72 eri sesonkia, joihin liittyy esimerkiksi runoja, kasveja tai kuun asentoja, podcastissa kerrotaan.
Japanin ensimmäiset painetut kirjat olivat 1600-luvun alussa matkaoppaita, joissa kerrottiin, mistä matkan varrelta saa parhaat omenat ja kalat.
Japanilaiset ajattelevat Miika Pölkin mukaan edelleen, että matkustaminen on paikkojen, makujen ja näkyjen pyhiinvaellusta.
Yle Areena
Yle Areena: Kaikki on New Yorkista. Jakso 4: Katukokit ja miljardöörien maku
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





