HS: Lähi- ja luomukaupoilta puuttuu rahoittajia
Useat lähi- ja luomuruokaa myyvät erikoisliikkeet ovat talousvaikeuksissa, kertoo tiistain Helsingin Sanomat. Ongelmia lisää kuluttajien odotus ruuan halpuudesta, mitä isot ruokaketjut pitävät yllä tarjoushinnoittelullaan.Yrittäjät Niina Hietalahti ja Andrea Hasselblatt ovat HS:n mukaan etsineet toistaiseksi turhaan rahoittajia Anton&Anton -kauppaketjulleen. Ketjun neljästä myymälästä alunperin ensimmäisenä perustettu on jo lopetettu Porvoosta. Helsingin kolmesta myymälästä yhden jatko on tapetilla.
Hietalahti on käynyt Ruotsissa asti etsimässä rahoittajia, kun kymmenet yhteydenotot kotimaisiin rahoittajiin pankeista enkelisijoittajiin ja yksityishenkilöihin eivät ole tuottaneet tulosta.
”Meillä katsotaan ensimmäisenä tilinpäätöstä ja lukuja. Ruotsissa kysytään yrittäjien sitoutumista ja mahdollisuuksia laajentaa”, hän kertoo uutisessa.
Hietalahden kokemuksen mukaan rahoittajat ovat kiinnostuneita kapeasta sektorista eli it:stä ja peliyrityksistä.
Ongelmien taustalla hän näkee olevan sen, että kahden suuren päivittäistavaraketjun hinnoittelu vääristää kuluttajien hintakäsitystä.
”Suomessa ei edelleenkään ymmärretä täysin, ettei halpaa ruokaa ole. Halpa hinta otetaan aina tuottajan selkänahasta.”
Myös espoolainen lähiruokakauppias Erkka Schönberg tuskailee kuluttajien odottavan liiaksi ruuan halpuutta.
"Ihmisten hintamielikuva on äkkiä, että siellä on kallista. Pahimmillaan pienen kaupan luomua verrataan marketin tavalliseen tuotteeseen, mikä on täysin väärä vertailu.”
Hän harkitsee HS:n mukaan Schönbergs-myymälän lopettamista alle vuoden toiminnan jälkeen. Kauppa sijaitsee Espoon Olarissa.
Turussa toimivat Finska ja Luomuidylli sulkevat, kertoo kauppias Leena Raukko. Myymälät ovat erikoistuneet lähi- ja luomuruokaan.
Myös MT on kertonut jo aiemmin pääkaupunkiseudulla lähiruokaa myyvän Eat&Joyn vaikeuksista löytää rahoittajia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

