Espoon valtuutetut vaativat kaupunkia lisäämään kotimaisen ruuan hankintaa
Espoon julkisissa ruokailuissa lihan kotimaisuusaste, 63 prosenttia, on alempi kuin naapurikaupungeissa.
Liisa Kivekäs toivoo, että valtuustokysymys edistää kotimaisen ruuan käyttöä Espoossa. Kuva: PAsi LeinoEspoon kaupungin valtuuston jäsen Liisa Kivekäs (sd.) teki valtuustokysymyksen ulkomaisen lihan ja muiden raaka-aineiden käytöstä kaupungin julkisissa ruokapalveluissa.
Kivekäs sai kimmokkeen asian selvittämiseen, kun kävi ilmi, että Espoon kaupungin julkisissa ruokailuissa lihan kotimaisuusaste on kehnompi kuin Helsingissä ja Vantaalla. Espoon julkisissa ruokailuissa lihan kotimaisuusaste on laskenut 63 prosenttiin. Kaiken Espoon kaupungin jakeleman ruuan kotimaisuusaste oli viime marraskuussa 71 prosenttia.
MT kirjoitti asiasta joulukuussa uutisen, jonka mukaan Espoo vaihtoi kotimaiset jauhelihapihvit saksalaisiin tuontilihapyöryköihin. Myös kotimainen broilerinpaisti vaihtui saksalaiseen.
Kivekäs toivoo, että valtuustokysymys edistää kotimaisen ruuan käyttöä Espoossa.
Kysymyksessä pyydetään arvioimaan seuraavaa budjettia silmälläpitäen kotimaisten luomu- ja lähiraaka-aineiden suosimisen kustannuksia. Kivekkään mielestä kotimaisen ruuan ostamiseen on syytä käyttää rahaa, sillä tuontiruuan suosiminen sotii kaupungin imagoa vastaan. Espoo pyrkii profiloitumaan edelläkävijäksi kestävässä kehityksessä ja saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2030 mennessä.
Kivekäs haluaa vastauksen myös siihen, miten elintarvikkeiden julkiset hankintakriteerit pelaavat yhteen kaupungin kestävyystavoitteiden kanssa.
Valtuustokysymyksen allekirjoitti 48 valtuuston jäsentä 75:stä. Vastausta voidaan odottaa kenties noin kuukauden kuluttua.
Juttua muokattu 23.1. klo 15.18 täsmentämällä, että lihan kotimaisuusaste on Espoossa 63 prosenttia ja kaiken ruuan 71.
Lue lisää:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
