Hesburger varovainen, Kotipizza innoissaan hyönteisruuasta: "Sirkoissa miellyttävä kanan ja katkaravun sekoitus"
Testipizzat maistuivat maistelijoille.Kotipizza on jo testannut hyönteisiä pizzan täytteenä. Tällä hetkellä asiakkaille tehdään kyselyä hyönteisruuasta.
"Olemme seuranneet lakimuutoksen etenemistä tiiviisti ja teimme kokkauskokeita Ollikkalan tilan kotisirkoilla. Olen itse maistellut hyönteisiä Aasian matkoilla ja olin siksi hyvin innokas testaamaan niitä myös pizzan täytteeksi", Kotipizzan luova johtaja Risto Mikkola kertoo.
Mikkola ihastui sirkkojen rapeuteen matkustaessaan Kaakkois-Aasiassa ja hän on esimerkiksi ideoinut pizzan, jossa vihreän curry-kastikkeen päälle tulee uppopaistettuja sirkkoja, juustoa, korianteria ja pikkelöityjä siitakesieniä.
"Pizzasta tuli tosi hyvää. Tykkään sirkkojen mausta: siinä on hyvin miellyttävä katkaravun ja kanan sekoitus. Rakennekin on hyvä ja pidän sirkoista nimenomaan kokonaisina."
Mikkola kertoo, että koekokkaukset maistuivat myös ummikoille ja jopa hyönteiskammoinen saatiin kokeilemaan sirkkapitsaa.
"Kaikki maistajat olivat positiivisesti yllättyneitä eivätkä pitsat saaneet yhtään negatiivista palautetta", Mikkola kuvailee.
Hyönteisruokiin liittyy kuitenkin voimakkaita tunteita, Mikkola kertoo. Siksi Kotipizza haluaa tehdä tuotekehittelyn ja pohjatyön hyvin ja pizzat tulevat myyntiin joskus ensi vuoden puolella mutta eivät todennäköisesti heti tammikuussa.
Myös raaka-aineiden saanti voi olla haastavaa, sillä käytettyjen hyönteisten on oltava kotimaisia.
"Ei tästä todennäköisesti ainakaan heti mitään myyntihittiä tule, mutta haluamme olla edelläkävijöinä tarjoamassa hyönteisruokaa kokeilunhaluisille seikkailijoille", Mikkola kertoo.
Hesburgerin varatoimitusjohtaja Jari Vouti pitää selvänä, että tulevaisuudessa erilaiset proteiininlähteet lisääntyvät maailmalla.
Pikaruokayhtiö ei kuitenkaan ole tutkinut hyönteisruoka-asiaa.
"Olemme tehneet tutkimustyötä esimerkiksi soijan parissa ja tällä hetkellä tuotevalikoimastamme löytyvät soijatortilla, soijatikut ja kasvistortilla", Vouti kertoo.
"Hyönteistuotteiden lisääntyminen on kiinni myös raaka-aineiden saatavuudesta."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

